Papež: Kdo uzná, že je hříšníkem, otvírá svoje srdce Ježíši

18.9.2014 

Odvaha uznat, že jsme hříšníci, nás otevírá Ježíšovu pohlazení a odpuštění – poznamenal papež František během kázání při ranní mši v kapli Domu sv. Marty.

Dnešní liturgie podává evangelium (Lk 7,36-50) o hříšnici, která smáčela Ježíšovy nohy svými slzami, utírala je svými vlasy a pomazala drahocenným olejem. „Ježíše pozval k sobě domů jeden farizej, člověk určitého postavení a kultury – začal papež svou homilii. „Chtěl slyšet Ježíše, jeho učení, dozvědět se o něm více. A ve svém srdci soudí jak onu hříšnici, tak Ježíše, o kterém si myslí, že »kdyby byl prorok, poznal by, kdo a jaká je to žena, která se ho dotýká«. Nebyl zlý, ale nedokázal gesto této ženy pochopit.“

Nedokázal chápat elementární gesta a projevy lidí. Tento muž patrně zapomněl, jak pohladit dítě a jak potěšit babičku. Ve svých teoriích, ve svém smýšlení a životě vládce – byl totiž předním farizejem – pozapomněl na elementární životní gesta, první projevy, kterých se nám všem hned po narození začalo dostávat od našich rodičů.

Ježíš – zdůraznil dále papež František – „kárá farizeje pokorně a jemně. A Jeho trpělivost, láska a vůle spasit všechny Jej pobádá, aby mu vysvětlil, co učinila žena a jaké zdvořilosti neprokázal Jemu. A do pohoršeného reptání všech řekne oné ženě: »Jsou ti odpuštěny hříchy. Tvá víra tě spasila. Jdi v pokoji!«.

Slovo spása - »tvá víra tě spasila« - říká jenom té ženě, která je hříšnice. A říká jej, protože dovedla oplakat svoje hříchy, vyznat je a říci »jsem hříšnice«, říci je sobě samé. Neříká jej těm ostatním, kteří nebyli zlí. Oni se domnívali, že nejsou hříšníci. Hříšníci byli ti druzí: celníci, nevěstky.. to byli hříšníci. Ježíš tedy říká »jsi spasen, jsi spasena« pouze tomu, kdo otevře srdce a uzná, že je hříšník. Spása vstupuje do srdce pouze, když jej otevřeme v pravdě svých hříchů.

„Privilegovaným místem setkání s Ježíšem Kristem – připomněl dále papež – jsou vlastní hříchy. Vypadá to jako hereze – podotkl – ale říkal to svatý Pavel, který se chlubil pouze dvěma věcmi: svými hříchy a Vzkříšeným Kristem, který ho spasil.“

A proto uznání vlastních hříchů, uznání naší ubohosti, uznání toho, co jsme, čeho jsme schopni nebo čeho jsme se dopustili, je právě onou branou, která otvírá Ježíšovu pohlazení, Ježíšovu odpuštění a Ježíšovu slovu »Jdi v pokoji. Tvá víra tě spasila!«, protože jsi byl odvážný, byla jsi odvážná otevřít svoje srdce Tomu, který jediný tě může spasit.

Ježíš říká pokrytcům: „nevěstky a celníci vás předcházejí do Božího království“ (Mt 21,31). To je silné! – uzavíral papež. Ti kdo se cítí hříšníky, otevírají svoje srdce ve vyznání hříchů a k setkání s Ježíšem, který za nás všechny prolil svoji krev.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.