Beatifikace italské řeholnice Giovannini Franchiové

20.9.2014 

Severoitalská diecéze Como dnes oslavila beatifikaci své rodačky, sestry Giovannini Franchiové (1807-1872). Na mši svaté v comské katedrále papeže Františka zastupoval kard. Angelo Amato, prefekt Kongregace pro blahořečení a svatořečení. Novou blahoslavenou přiblížil také posluchačům Vatikánského rozhlasu.

„Giovannina Franchiová se narodila v Comu roku 1807 v jedné z nejbohatších místních rodin. Navštěvovala kolej sester vizitantek a připravovala se na manželský život, kterému ale zabránila předčasná smrt jejího snoubence. V blahoslavené to vyvolalo živou touhu po apoštolátu katecheze a milosrdné lásky. Brzy poté, co jí zemřeli také oba rodiče, se díky zděděnému majetku horlivě věnovala službě nemocným a chudým. Navštěvovala je v domácnostech a věznicích. Založila řeholní společenství sester ošetřovatelek od Panny Marie Bolestné, které pečovaly právě o tyto nejpotřebnější. Matka Giovannina zemřela 23. února 1872 při epidemii černých neštovic v Comu poté, co se nakazila při obětavé službě nemocným.”

Uvedl kard. Angelo Amato. Blahoslavená nabídla svůj život jako výkupnou oběť za záchranu města Como před epidemií. Podle dobových dokumentů ode dne její smrti skutečně nebyla zaznamenána další úmrtí na pravé neštovice. Ženská kongregace dnes pokračuje v charitativním díle své zakladatelky nejenom v Itálii, ale také ve Švýcarsku a Argentině.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.