Homosexuální svazek ztotožněný s manželstvím ohrožuje celou společnost

21.7.2004 

Španělští biskupové protestují proti návrhu socialistické vlády premiéra Zapatera zrovnoprávnit před zákonem homosexuální svazky s manželstvím.

Proti označení svazku homosexuálních osob za manželství mluví antropologické, sociální i právní důvody ? stojí v nótě výkonného výboru Španělské biskupské konference, nazvané ?Za pravé manželství?. 29. června schválila poslanecká sněmovna španělského parlamentu návrh, který má před zákonem naprosto zrovnoprávnit manželské i homosexuální páry. Ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že v září předloží parlamentu návrh zákona legalizující sňatky homosexuálů. Bude-li schválen vstoupí v platnost v lednu 2005.

Španělští biskupové upozorňují, že podobná zásah do zákonodárství by byl ?chybou a nespravedlností s dalekosáhlými negativními důsledky pro společné dobro a celou společnosti.? Nóta rozhodně odmítá jakoukoli diskriminaci. Odepření homosexuálního manželství za ni však nemůže být považováno, protože manželstvím v pravém smyslu je pouze svazek muže a ženy. Je to fakt založený na antropologické skutečnosti.

Dalším důležitým bodem je dobro dětí, pro které je osoba otce a matky základem sexuální identifikace. Žádná odborná studie tato fakta nezpochybnila a žádná společnosti nikdy neudělila homosexuálním párům status rodiny. Naopak ? nenahraditelným základem sociálního růstu a stability je manželství. Církev proto upozorňuje, že důsledky rozhodnutí budou vážné. ?Vyrobit padělek, znamená znehodnotit pravou mince a ohrozit celý ekonomický systém.? Podobně by změnou zákona došlo k diskriminaci skutečných manželství.

Španělští biskupové končí svůj list výzvou všem katolickým poslancům, aby veřejně a jasně projevili nesouhlas a hlasovali proti zákonu, který chce legalizovat homosexuální svazky.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.