Papež: Síla církve nepramení v jejích organizačních strukturách

24.9.2014 

Ani déšť dnes neodradil věřící od účasti na generální audienci Petrova nástupce. Na Svatopetrském náměstí se jich sešlo přes 40 tisíc a papež František se k nim obrátil katechezí, v níž nabídl ohlédnutí za vykonanou apoštolskou cestou do Albánie, a mimo jiné řekl:

Při průjezdu hlavní třídou Tirany vedoucí z letiště na největší náměstí jsem mohl spatřit portréty čtyřiceti kněží, kteří byli během komunistické diktatury zavražděni a jejichž beatifikační proces probíhá. Patří ke stovkám křesťanů i muslimů, kteří byli vražděni, mučeni, žalářováni a deportováni jenom proto, že věřili v Boha. Byla to temná doba, během níž byla naprosto potlačena náboženská svoboda a bylo zakázáno věřit v Boha. Tisíce kostelů i mešit byly srovnány se zemí, přestavěny na skladiště či kina, která propagovala marxistickou ideologii; náboženské knihy byly páleny a rodičům bylo zakázáno dávat dětem po svých předcích jména s náboženským obsahem. Památka těchto dramatických událostí je pro budoucnost lidu podstatná. Památka mučedníků, kteří vytrvali ve víře je zárukou údělu Albánie, protože jejich krev nebyla prolita nadarmo, nýbrž je setbou přinášející plody pokoje a bratrské spolupráce. Dnes je totiž Albánie nejenom příkladem obrody církve, ale také mírumilovného soužití mezi náboženskými vyznáními. Mučedníci proto nejsou poraženými, nýbrž vítězi. V jejich hrdinském svědectví se skví všemohoucnost Boha, který svůj lid neustále těší a otevírá nové cesty a horizonty naděje.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

V závěru generální audience pak Petrův nástupce obrátil pozornost k aktuálnímu dění:

Myslím teď na ony africké země, které trpí v důsledku epidemie eboly. Jsem nablízku četným lidem, které postihla tato hrozná choroba. Prosím, abyste se modlili za ně a za ty, kteří tak tragickým způsobem přišli o život. Pevně věřím, že neustane nutná pomoc mezinárodního společenství přinášející těmto našim bratřím a sestrám úlevu v utrpení. Pomodleme se nyní Zdrávas Maria za tyto naše nemocné bratry a sestry.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.