Papež František kázal o boji mezi démonem a Bohem

29.9.2014 

Satan prezentuje věci jako by byly dobré, ale jeho úmyslem je záhuba člověka, popřípadě „humanisticky“ odůvodněná. Andělé však proti ďáblu bojují a chrání nás. Tak lze shrnout dnešní kázání papeže Františka při mši v kapli Domu sv. Marty na svátek svatých archandělů Michaela, Gabriela a Rafaela.

Liturgická čtení nám dnes podávají tři velmi silné obrazy: Boží slávu viděnou prorokem Danielem v podobě Syna člověka přicházejícího k Otci (Dan 7,9-10.13-14); boj archanděla Michaela a jeho andělů proti „velkému draku, starému hadu nazývanému ďábel a satan, svůdci celé země“, který je poražen, jak podává kniha Zjevení sv. Jana (Zj 12,7-12a) a Ježíšova slova Natanaelovi (Jan 1,47-51): „Uvidíte nebe otevřené a Boží anděly sestupovat na Syna člověka“. Papež František mluvil o „boji mezi démonem a Bohem“:

K tomuto boji dochází poté, co se Satan pokusí zahubit ženu, která má porodit syna. Satan se vždycky snaží zahubit člověka, onoho člověka, kterého viděl Daniel ve slávě a o kterém mluvil Ježíš k Natanaelovi, že přijde ve slávě. Bible o tom mluví na začátku, když popisuje, jak Satan balamutí, aby zahubil. Patrně ze závisti. V Žalmu osmém čteme, že Bůh člověka povýšil nad anděly. Obrovská inteligence tohoto anděla nemohla snést takové ponížení, že nějaký nižší tvor byl povýšen, a pojal úmysl ho zničit.

„Satan se tedy snaží zničit lidstvo, nás všechny,“ pokračoval papež.

Spousta, spousta je plánů na odlidštění člověka, spousta takových plánů s výjimkou našich hříchů jsou jeho dílem jednoduše proto, že člověka nenávidí. Je lstivý, jak říká na začátku kniha Geneze: je nejlstivější. Podává věci jako dobré, ale jeho úmyslem je destrukce. Andělé nás brání. Hájí člověka a brání Bohočlověka, svrchovaného člověka, Ježíše Krista, který je dokonalostí lidstva, tím nejdokonalejším. Proto církev ctí anděly, protože to jsou ti, kteří budou ve slávě Boží – jsou ve slávě Boží, protože brání velké skryté tajemství Boha, totiž že Slovo přišlo v těle.

„Úkolem Božího lidu – řekl dále papež – je opatrovat v sobě tohoto člověka, člověka Ježíše, protože je člověkem, který dává život všem lidem. Satan však ve svých plánech na destrukci vymýšlí humanistická vysvětlení, která míří proti tomuto člověku, proti lidstvu a proti Bohu.“

Tento boj je v křesťanském životě každodenní realitou: v našem srdci, v našem životě, v naší rodině, v našem lidu, v našich kostelech... Pokud se nebojuje, budeme poraženi. Pán však dal tuto zručnost bojovat a zvítězit hlavně andělům. A závěrečné zvolání Apokalypsy po tomto boji je nádherné: »Od nynějška patří vítězství, moc a královská vláda našemu Bohu a panování jeho Pomazanému, neboť byl svržen žalobník našich bratří, který na ně žaloval před naším Bohem ve dne v noci«.

Nakonec papež vyzval k modlitbě k archandělům Michaelovi, Gabrielovi a Rafaelovi, zejména recitací starobylé a krásné modlitby k archandělovi Michaelovi, aby nadále bránil největší tajemství lidstva: Slovo, jež se stalo člověkem, který zemřel a vstal z mrtvých. Toto je náš poklad. Kéž tedy pokračuje v boji na jeho ochranu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.