Svatý stolec odmítá vměšování Výboru OSN pro práva dítěte do náboženské svobody

29.9.2014 

„Papež František pokračuje v procesu očišťování, který v církvi funguje na všech úrovních“, prohlašuje v souvislosti s pedofilními kauzami pro italský list Il Messaggero arcibiskup Angelo Becciu. „Církevní instituce“, tvrdí substitut státního sekretariátu Svatého stolce, „byly uvedeny do bezpečného stavu. Avšak síť pedofilů je široce mezinárodně rozvětvená, má velkou moc a požívá značné podpory z vysoce postavených míst. Ve vztahu k dětem se lavinovitě šíří násilnické a kořistnické postoje. Tato kultura se vtírá do chodu televize i reklamy“, soudí vatikánský arcibiskup a vyzývá „laiky i katolíky, aby spojili síly k boji s pedofilním zlem“. „A to bez předsudků“, dodává, „nastal totiž čas rozšířit zorné pole. Problém je reálný a rozšířený v rodinách, sportovních a výchovných sektorech“. Boj proti pedofilii musí vést společně všechny složky společnosti, soudí mons. Becciu. Na evropské úrovni v Bruselu a Štrasburku a na národních novinách v parlamentu, veřejnoprávní televizi, škole a sportovních společnostech.

V souvislosti s církevními kauzami sexuálního zneužívání mladistvých arcibiskup vysvětluje, že katolické disciplinární řízení je mnohem přísnější než vnější soudy. „V posledním roce projednala Kongregace pro nauku víry případy zhruba 600 obžalovaných, které se většinou týkají minulých desetiletí. Nové zákony kanonického práva a interní opatření posledních deseti let pokračují v nulové toleranci a vedly k vyloučení stovek kněží a řeholníků. Mohu s jistotou říci“, podotýká Becciu, „že semináře dnes věnují velikou pozornost tomu, aby přijímaly pouze lidsky solidní a duchovně hluboké kandidáty“. V závěru rozhovoru se druhý muž vatikánského státního sekretariátu dotazuje:“Jsme si jisti, že tatáž pozornost vládne také v jiných odvětvích, které předpokládají kontakt s dětmi? Sdělovací prostředky opět semlely církev v souvislosti se zatčením arcibiskupa, který zaplatí za své činy. Nenahrávají tak tomu, kdo chce církev oslabit a zničit, protože se jako jediný hlas ozývá na obranu chudých v Africe, Latinské Americe a Asii?“, ptá se arcibiskup Angelo Becciu pro římský deník Il Messaggero.

Pedofilní kauzy některých členů katolické církve se rovněž staly podnětem ke kritice Svatého stolce ze strany Výboru OSN pro práva dítěte. Svatý stolec ratifikoval Úmluvu o právech dítěte v roce 1990 a od té doby ženevskému výboru dodává pravidelné zprávy o její aplikaci. Poslední zpráva Svatého stolce, datovaná zářím 2011, se stala předmětem dlouholetého a náročného dialogu, který v minulém týdnu dospěl do dalšího kola. Svatý stolec se totiž vyslovil k závěrečnému posudku ženevského výboru z pátého února tohoto roku. Výbor OSN pro práva dítěte tímto textem po Svatém stolci žádá, aby katolická církev nejenom změnila svůj postoj k potratům, antikoncepci či homosexualitě, ale dokonce navrhuje jinou interpretaci Písma, naléhá na změny ve věcech víry a morálky, požaduje novelizaci kanonického práva a revizi církevní vlády. Svatý stolec tyto závěry Výboru pro práva dítěte odmítá jako vměšování do náboženské svobody a svou pozici podrobně vysvětluje v obsáhlém komentáři (26.9.), jehož český souhrn je na stránkách tiskového střediska ČBK.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.