Svatý stolec organizuje summit o blízkovýchodní krizi

1.10.2014 

Ve dnech 2. až 4. října se ve Vatikánu uskuteční vrcholná schůzka o krizové situaci na Blízkém východě. Zúčastní se jí apoštolští nunciové z celé oblasti, tedy Egypta, Izraele, Jordánska a Iráku, Íránu, Libanonu, Sýrie i Turecka, a stálí pozorovatelé Svatého stolce v institucích Spojených národů a Evropské unie. Přítomni budou rovněž nejvyšší představitelé Státního sekretariátu Svatého stolce a zástupci dalších úřadů římské kurie. Papež František pozdraví všechny zúčastněné v úvodu jednání. Redaktora Vatikánského rozhlasu zajímalo, jaké naděje můžeme vkládat do této schůzky na nejvyšší úrovni. Odpovídá arcibiskup Mario Zenari, apoštolský nuncius v Damašku.

„Je třeba mít stále naději, protože lidstvo – a nejenom křesťané – jsou v rukou Božích. Toto setkání apoštolských nunciů je také momentem modlitby, která je součástí programu. Zítra ráno jednání zahájí Svatý otec a poté se budeme radit o problémech, které jsou z větší části společné, „přeshraniční“. Ve chvíli, kdy mezinárodní společenství jedná, aby zvítězilo nad násilím a terorismem, chce být církev v první řadě, ale svými vlastními prostředky. Chtěl bych upřesnit, jaké tu má církev plány. Církev sice nevlastní válečnou výzbroj, ale má jednu vysoce účinnou duchovní zbraň. Jako církev jsme povoláni k tomu, abychom využívali modlitby jako velice platného nástroje, snažili se o setkávání s lidmi a přiváděli je k přemýšlení. Právě toto všechno Blízký východ v tomto okamžiku potřebuje.“

K vašemu jednání se jistě upínají mnohá katolická společenství, která zastupujete..

„Myslím, že je pro ně povzbuzující už vědomí toho, že se nunciové, zastupující celý zmučený region, setkávají k modlitbě s představiteli vatikánských úřadů a Svatým otcem. Věřím ale, že to může být povzbuzení pro všechny obyvatele v oblasti, kteří touží po řešení krvavých konfliktů a netrpělivě je očekávají“.

Myslíte si, že je reálný návrat k pokojnému soužití mezi různými náboženskými skupinami na Blízkém východě? Je podle vás možné zvítězit nad ideologií takzvaného Islámského státu?

„Pokud se zaměřím na Sýrii a svou šestiletou zkušenost s touto zemí, myslím, že jsou k tomu dobré předpoklady. Zejména na rovině mezilidských vztahů. Soužití mezi různými náboženstvími je dosud dobré a často zcela příkladné. Zejména mezi křesťany a muslimy vládne vzájemná úcta, a to také na úrovni vedoucích představitelů. Na těchto dobrých základech se může stavět. Věřím, že také setkání apoštolských nunciů poukáže na nutnost posilovat dialog mezi třemi monoteistickými náboženstvími, přítomnými v regionu. Je tu velký potenciál dobra a – s pomocí Boha, ve kterého tato náboženství věří – bude možné mnohé vykonat.“

Soudí apoštolský nuncius v Damašku, který se svými blízkovýchodními kolegy přijel do Říma na vrcholnou schůzku o válce na Blízkém východě.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.