Papež k citadele Hnutí fokoláre: Průměrnost není povolena

4.10.2014 

Papež František dnes večer ve zvláštním videoposelství pozdravil členy Hnutí fokoláre, kteří žijí v komunitní vesničce Loppiano poblíž Florencie. Důvodem je půl století od vzniku této tak zvané stálé mariapoli. Členové katolického hnutí, které také nese název Dílo Mariino, se od padesátých let minulého století shromažďovali na letních setkáních, zvaných mariapoli, doslova město Mariino. Z podnětu zakladatelky hnutí, Chiary Lubichové, poté postupně vznikala stálá městečka, jejichž jediným zákonem má být vzájemná láska jako ústřední Ježíšovo přikázání (srov. Jan 13,34). Loppiano jako první z nich bylo založeno roku 1964 a dnes v něm žije zhruba 800 trvalých či dočasných obyvatel z celého světa.

„Loppiano žije ve službě církvi a světu a je za ně třeba děkovat Pánu. Je to městečko, které živě a účinně dosvědčuje společenství mezi lidmi různých národů, kultur a povolání. Toto společenství zejména každodenně dbá na to, aby si uchovalo vzájemnou a trvalou lásku.“

Zahájil papež František a ocenil, že si obyvatelé Loppiana zvolili k zahájení vzpomínkového roku právě památku sv. Františka, který byl tvůrcem pokoje a bratrství. Je to skutečně šťastná souhra náhod, poznamenal papež.

„Pokračujte s novým elánem na této cestě. Přeji vám, abyste dokázali být věrní prorockému záměru této citadely, která před padesáti lety vykvetla z charismatu jednoty, a stále lépe jej ztělesňovali. Naplňujte tento plán v hlubokém souznění s poselstvím Druhého vatikánského koncilu, který se tehdy konal, tedy ve vzájemné lásce všem lidem dosvědčovat světlo a moudrost evangelia. Loppiano je tudíž školou života s jediným učitelem – Ježíšem.“

Základem moudrosti je upřímná touha po vzdělání a péče o vzdělání je také láskou, podotýká papež a dodává: Nikoliv náhodou tedy v Loppianu už několik let sídlí Institut Sophia, jehož zřizovatelem je Svatý stolec. Naléhavě totiž potřebujeme mladé muže a ženy, kteří by kromě odborné přípravy v různých oborech byli prosyceni moudrostí, která pramení z Boží lásky. Hleďte stále kupředu a miřte vysoko s důvěrou, odvahou a fantazií. Průměrnost není povolena, uzavírá papež František videoposelství do městečka Hnutí fokoláre.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.