Papež na vigilii: Rodina je školou lidství, která nemá obdoby

4.10.2014 

Biskupské synodě o rodině předcházela v sobotu večer modlitební vigilie, které z podnětu Italské biskupské konference předsedal papež František na Svatopetrském náměstí za účasti všech synodálních otců. Přišlo asi 50 tisíc lidí, většinou celých rodin, z celé Itálie. Bohoslužba slova obsahovala kromě čtení z Písma, chvíle ztišení a společné modlitby, také svědectví tří párů v rozdílných životních zkušenostech: snoubenců, manželů a rozvedených. Modlitba Přijď Duchu svatý a evangelium o zázraku v Káni Galilejské předcházela promluvě Petrova nástupce, který mimo jiné řekl:

Je příznačné, jak i v individualistické kultuře, která znetvořuje a vyprazdňuje vztahy, zůstává v každém, kdo se narodil z ženy, hluboká potřeba zásadní stability, otevřených dveří, někoho, s kým svázat a sdílet životní příběh, historii, k níž náleží. Životní společenství, které manželé přijali, jejich otevřenost daru života, vzájemná péče, setkání a generační paměť, výchovné doprovázení, předávání křesťanské víry dětem – tím vším je rodina nadále školou lidství nemající obdoby a neodmyslitelným přínosem ke spravedlivé a solidární společnosti (Evangelii gaudium, 66-68).
Čím jsou její kořeny hlubší, tím lze v životě vycházet a jít dál, bez bloudění a aniž bychom se někde na zemi cítili jako cizinci.
Tento horizont nám pomáhá chápat důležitost synodálního shromáždění, které bude zítra zahájeno. Již ono
convenire in unum (sjednocení) kolem římského biskupa je událost milosti, v níž se projevuje biskupská kolegialita na cestě duchovního a pastoračního rozlišování. Abychom nalezli to, co dnes Pán žádá po své církvi, musíme dopřát sluchu tepu této doby a „cítit“ s dnešními lidmi natolik, abychom byli proniknuti jejich radostmi a nadějemi, jejich smutky a úzkostmi (Gaudium et spes, 1). Tak budeme umět nabídnout dobrou zvěst o rodině věrohodně.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy papeže na vigilii je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.