Katolíci a pravoslavní budou pokračovat v teologickém dialogu

31.10.2003 

Zástupci katolíků a pravoslavných v Severní Americe prohlásili, že je nezbytné studovat společně otázky pneumatologie, tj. nauky o Duchu svatém. Dialog katolíků s pravoslavnými se rozvíjí od roku 1965 pod patronátem katolických biskupských konferencí USA a Kanady a konference kanonických pravoslavných biskupů. Za téměř 40 let existence, vydali již 22 společných prohlášení.

Poslední z nich bylo v těchto dnech zveřejněné ve Washingtonu. Podrobná zpráva je plodem teologického dialogu za poslední čtyři roky. Za katolickou stranu mu předsedal arcibiskup Cincinnati, Daniel Pilarczyk a za pravoslavnou metropolita Pittsburgu Maximos.

Dokument rozebírá jádro sporu, zakotveného ve vyznání víry už ve 4. století. Zatímco podle katolické víry vychází Duch svatý z Otce i Syna, podle řecké tradice pouze z Otce. Washingtonský dokument mimo jiné upozorňuje, že katolická církev připouští recitování Creda bez sporného Filioque (= a Syna). V takové formě ho recitoval Jan Pavel II. při ekumenických bohoslužbách a tak je také citované v instrukci Kongregace pro nauku víry "Dominus Iesus".

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.