Jenom některé tragédie uprchlíků mají mediální odezvu

7.10.2014 

V souvislosti s nedávnou pietní vzpomínkou na eritrejské uprchlíky, kteří před rokem utonuli poblíž ostrova Lampedusa (3.10.2013), je nutné vzpomenout na ztroskotání syrského plavidla, ke kterému došlo pouhých osm dní poté. Sdělovací prostředky mu tehdy nevěnovaly žádnou pozornost, ačkoli počet obětí je srovnatelný. Nyní zprávy o tragédii, které se jistě dalo zabránit, probleskují některými italskými periodiky (za všechny jmenujme L´Espresso, první článek o případu ze 14. listopadu 2013).

U sicilského ostrova Lampedusa v říjnu 2013 zahynulo 388 eritrejských emigrantů, zatímco ve vodách mezi Maltou a Sicílii našlo smrt 26 syrských občanů a 260 osob se dosud pohřešuje. Mezi nimi jsou také dva synové syrského lékaře Mohanada Jammo, šestiletý Mohamad a devítiměsíční Mahel. Jejich otec byl před vypuknutím války v Sýrii uznávaným odborníkem a primářem jednotky intenzívní péče v nemocnici v Aleppu. Pokud by pro Syřany byly otevřeny tzv. „humanitární koridory“, zaplatil by si letenky a vycestoval by se svou ženou, inženýrkou, a třemi dětmi do Evropy. Takto se nalodil na rybářskou bárku spolu s dalšími pěti sty syrských uprchlíků, včetně mnoha nemocničních kolegů, lékařů a farmaceutů. Mohanad Jammo nyní žije v Německu, odkud naléhá na vyjasnění tragédie, které se dalo zabránit.

Po prostřelení plavidla libyjskou pobřežní hlídkou se totiž loď začala potápět. Syrský lékař osobně z potápějícího se plavidla intervenoval za záchranu u maltských a italských úřadů, přičemž pomocí svého satelitního telefonu poskytl přesné geografické koordináty. Jako v mnoha jiných případech se Itálie s Maltou nedokázaly dohodnout, kdo má poskytnout pomoc v nouzi, přestože nedaleko místa ztroskotání se plavila loď italského vojenského námořnictva. Italská advokátka Alessandra Balleriniová, jejímž prostřednictvím doktor Jammo usiluje o spravedlnost soudní cestou, v tomto případě nemá pochybnosti: Pomoc má poskytnou ten, kdo je toho nejdříve schopen.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.