Ředitel Vatikánské televize o mediálním papeži

9.10.2014 

Kdykoliv se papež František objeví na televizní obrazovce, stojí za těmito záběry Vatikánské televizní centrum a zodpovědnost jeho ředitele, mons. Daria Edoarda Viganó. Dvaapadesátiletý kněz kromě filosofie a teologie vystudoval rovněž mediální komunikaci a kinematografii. Do vatikánské televize nastoupil krátce před abdikací Benedikta XVI. Pro italský týdeník Oggi (8.10.2014) vypráví o tom, jak se mediálně spolupracuje s novým papežem.

Na otázku, zda se papež František vůbec dívá na televizi, mons. Viganó odpovídá záporně. Nikoliv však proto, dodává, že by jí nepřikládal důležitost, nýbrž protože svůj čas investuje do mezilidských vztahů a hlavně do nejdůležitější úlohy, tedy hlásání evangelia. Neznamená to však, že by papeži Františkovi byly sdělovací prostředky lhostejné. Naopak, v Buenos Aires založil televizní stanici Canal 21, od které vatikánská televize přejímá Bergogliovy dřívější záběry. Papež je výborně informován o aktuálním dění a živě se zajímá také o nepatrné detaily, podotýká mons. Viganó.

Na druhé straně ovšem papež ani v nejmenším nedbá na své vlastní vystupování před kamerou. Vatikánské televizní centrum dokumentuje veškeré jeho aktivity, od veřejných vystoupení po modlitbu růžence ve Vatikánských zahradách. František si navykl na stálou přítomnost osmi televizních zaměstnanců, avšak odmítá jakýkoliv protagonismus. Není příliš nadšený z dokumentárních filmů, které o něm byly natočeny, a neviděl ani jeden z nich, poznamenává italský kněz a dodává: Kdo se na něj doma dívá v televizi, vidí velkého protagonistu našich dějin, ale jeho jediným úsilím je vést lidi k setkání s Bohem. I z tohoto důvodu nepodává svaté přijímání. Lidé se totiž nemají setkat s papežem, ale s Ježíšem.

Současný Petrův nástupce zároveň odmítl veškeré žádosti o filmové zachycení papežova denního programu. V minulosti se takové filmy natáčely, kupříkladu s Benediktem XVI. a Janem XXIII., vysvětluje mons. Viganó. A stejně tak si František nepřál, aby vatikánská televize natáčela podpisy encyklik a jiných papežských dokumentů, což dosud vždy dělala.

Mons. Viganó ještě přidává pár postřehů z každodenní papežovy blízkosti: Svatý otec umí naslouchat, má výjimečnou paměť, zajímá se o lidi, nemá rád lichotky a přetvářku. Jeden z televizních techniků jednou upadl, když se snažil naskočit na papamobil. Papež se pak stále zajímal o to, jak se mu vede. Dalšímu ze zaměstnanců se narodil syn a František se často na dítě ptá. Zkrátka, cení si normality, všechny zdraví a dokáže vždy poděkovat, prozrazuje italskému týdeníku ředitel vatikánské televize.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.