Arcibiskup Auza v OSN

11.10.2014 

Boj s extrémní chudobou, kterou na světě trpí 1,2 miliardy lidí, je jedna z největších výzev, před nimiž stojí světová politika vyváženého ekonomického a sociálního rozvoje – upozornil arcibiskup Bernardino Cleopas Auza na fóru 29. generálního zasedání OSN věnovaného realizaci programu Mezinárodní konference o populaci a rozvoji.

Stálý pozorovatel Apoštolského stolce zdůraznil, že ačkoli od konference v Káhiře na toto téma již uplynulo 20 let, počet lidí žijících pod prahem chudoby se sice zmenšil, ale nijak výrazně. Žádoucí by byly lepší výsledky světové politiky v této oblasti, protože vysvobození lidí z extrémní chudoby by bylo tou nejlepší zárukou k zajištění jejich práv a osobní důstojnosti. Vyvážený ekonomický a sociální rozvoj lze dosáhnout jedině tak, že se člověk stane středem politiky, včetně migrantů a těch nejvíce přehlížených lidí. Nezřídka však, podotkl apoštolský nuncius, vidí politici i část společnosti migranty ve velmi špatném světle. Množení těchto negativních stereotypů poškozuje jejich práva i důstojnost a je třeba také pamatovat na to, že zvláště ženy a děti se stávají předmětem obchodování s lidmi.

Arcibiskup Auza také připomněl, že diskuse po káhirské konferenci kladly velký důraz na tzv. reprodukční zdraví, aniž by byla věnována pozornost počatým dětem. Stálý pozorovatel Apoštolského stolce při OSN zdůraznil, že výraz „reprodukční zdraví“, který v sobě skrývá domnělé právo na interrupci, výrazně poškozuje odkaz této konference a ničí úsilí o pomoc nabízenou matkám a dětem.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.