Apartheid, ropa a humanitární katastrofa v Súdánu

23.7.2004 

Ve své návštěvě v Súdánu pokračuje zvláštní legát Svatého otce, arcibiskup Paul Josef Cordes, předseda Papežské rady Cor Unum. Co lze očekávat od jeho mise v oblasti, která je dějištěm největší humanitární krize naší planety? U telefonu je arcibiskup Cordes:

?Jsem přesvědčen, že v posledních měsících cesty, jaké podnikl např. Collin Powell, upozorňují veřejné mínění na zdejší situaci. Podobně tato má cesta, ve jménu Svatého otce, vede k další pomoci.... zejména na politické rovině. Zítra odjíždíme do Dárfúru, setkáme se s uprchlíky a s knězem odpovědným za tuto oblast. Mluví se o 2 milionech uprchlíků a zejména o mnoha, velmi mnoha mrtvých. Myslím, že podobné cesty řadu lidí povzbudí, vidí, že nejsou izolováni. Pokud jde o konkrétní pomoc, probíhá přes síť Charity. Já mohu pouze povzbudit posluchače, aby přispěli. Je třeba dodat, že pomoc se týká nejen křesťanů, ale všech, i muslimů.?

Jaké jsou příčiny dlouholetého konfliktu, který se mění v genocidu? ?Důvodů občanské války v Súdánu je více,? vysvětluje P. Matthew Haumann, misionář z Mill Hill, který nedávno vydal knihu o súdánském konfliktu. Nese název ?Travelling with soldiers and bishops? ? tj. Cestování s vojáky a biskupy. Podle misionáře jsou motivem více než dvacetiletého konfliktu jisté etnické důvody, apartheid mezi Araby žijícími na severu a domorodou africkou populací na jihu. Významnou roli hrají také náboženské a kulturní faktory. Vláda usiluje o poarabštění celé země, rozšíření islámu na celém území. Nelze nicméně zapřít také ekonomické zájmy, těžbu ropy. ?Lze říci, že súdánskou válku tvoří celá řada malých válek, které se kříží navzájem a vytvářejí složitý scénář,? uvedl P. Haumann. Zbraně, užívané k boji jsou nejrůznější. Mezi nimi hlad, zničení vzdělávacího systému na Jihu apod. Kromě odpovědnosti centrální vlády v Chartúmu, působí v oblasti také guerilla, tzv. Oddíl osvobození súdánského lidu. V Súdánu je celá generace osob, která nezažila co znamená žít v míru. ? uvedl pro agenturu Vidimus Dominum P. Haumann.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.