Přednesena zpráva z diskuse biskupské synody o rodině

13.10.2014 

Biskupská synoda o rodině pokračovala dnes zveřejněním souhrnné zprávy ze synodální diskuse či přesněji relatio post disceptationem, kterou přednesl referent synody kardinál Peter Erdö za přítomnosti papeže Františka. Patnáctistránková zpráva přináší hlavní reflexe synodálních otců, jak zazněly v aule během minulého týdne a představuje jakousi bázi závěrečných dokumentů synody. Dokument má tři části a pro snadnější orientaci je rozdělen do 58 oddělených odstavců. První mapuje sociálně-kulturní kontext, ve kterém dnes rodiny žijí. Druhá kontempluje Krista a podává evangelium rodiny a třetí část zprávy přináší v konfrontaci obojího konkrétní pastorační perspektivy.

Tato třetí část obsahuje osm témat. První se zaobírá zvěstováním evangelia rodiny v různých kontextech, druhé přípravou snoubenců na manželství, třetí doprovázením manželů v prvních letech společného života. Ve čtvrtém jsou bez umenšování svátostného svazku shrnuta pozitiva občanských sňatků a partnerských soužití muže a ženy. Páté se věnuje zraněným rodinám, tedy rozvedeným a to jak znovu sezdaným, tak nesezdaným.

Šesté téma je o vztahu k homosexuálně orientovaným lidem.
V prvním ze tří odstavců tohoto tématu (č.50) se nejprve konstatuje, že „homosexuální osoby mají dary a kvality, které mohou nabídnout křesťanskému společenství“ a je položena otázka: „Jsme schopni tyto osoby přijímat a zaručit jim prostor v našich společenstvích?“ Na to zpráva konstatuje, že „tito lidé se často touží setkávat s církví, jež by jim byla přátelským domovem“ a opět je položena otázka: „Jsou naše společenství schopna přijímat a zhodnotit jejich sexuální orientaci, aniž by byla kompromitována katolická nauka o rodině a manželství?“ Následující odstavec (č.51) se věnuje „důležitému výchovnému úkolu“ směrem „k citovému růstu a k lidské a evangelní zralosti zahrnující sexuální dimenzi“ a přináší tvrzení církve, že „svazky osob téhož pohlaví nemohou být přirovnávány k manželství mezi mužem a ženou“ a zároveň označuje za „nepřijatelný nátlak vyvíjený na pastýře mezinárodními organizacemi, které podmiňují finanční pomoc zaváděním normativ inspirovaných genderovou ideologií“. Poslední odstavec tohoto tématu (č.52) uvádí: „Aniž by byly popírány morální problematiky pojící se k homosexuálním svazkům, je vzato v úvahu, že existují případy, ve kterých vzájemná podpora, ba obětavost představují cennou oporu v životě partnerů. Kromě toho věnuje církev zvláštní pozornost dětem, kteří žijí spolu s páry osob téhož pohlaví, a zdůrazňuje, že na první místo musí být vždycky kladeny požadavky a práva nejmenších.“

Sedmé téma se zabývá předáváním života a poklesem porodnosti a poslední, osmé téma výchovou a rolí rodiny v evangelizaci.

V synodální aule bylo dnes také ohlášeno datum konání a téma řádného zasedání biskupské synody o rodině. To se uskuteční příští rok ve dnech 4.-25 října a jeho tématem bude „Povolání a poslání rodiny v církvi a v současném světě“. Na dopoledním všeobecném zasedání, po přednesení zprávy ze synodální diskuse, jak sdělil vatikánský tiskový mluvčí, vystoupilo ještě 41 synodálních otců. Mimořádné zasedání synody pokračovalo odpoledne diskusemi ve čtyřech jazykových skupinách, které budou probíhat celý týden (tři anglické kroužky, 3 italské kroužky, 2 francouzské kroužky a 2 španělské kroužky).

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.