Pavel VI. byl neohroženým zastáncem misií

19.10.2014 

Papež František před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,

Na závěr této slavnostní bohoslužby bych rád pozdravil poutníky pocházející z Itálie a dalších zemí a zejména oficiální delegace. Zdravím zvláště poutníky z diecézí Brescia, Milana a Říma pojící se významně k životu a službě papeže Montiniho. Všem děkuji za účast a všechny vybízím k věrnému následování učení a příkladu nového blahoslaveného.

Byl neohroženým zastáncem misií ad gentes, což dosvědčuje zvláště apoštolská exhortace Evangelii nuntiandi, kterou mínil probudit k rozmachu a závazku misijní poslání církve. A tato exhortace je aktuální stále, má veškerou aktuálnost. Tento aspekt pontifikátu Pavla VI. je příznačné zmínit právě dnes, kdy je Světový den misií.

Dříve než se obrátíme k Matce Boží modlitbou Anděl Páně, chtěl bych ještě poukázat na hlubokou mariánskou zbožnost blahoslaveného Pavla VI. Tomuto papeži bude Boží lid navždy vděčný za apoštolskou exhortaci Marialis cultus a za to, že při zakončení třetího zasedání Druhého Vatikánského koncilu prohlásil Marii za Matku církve.

Maria, Královno všech svatých, pomoz nám, abychom ve svém životě věrně uskutečňovali Pánovu vůli, jako to činil nový blahoslavený.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.