V Súdánu jde o rasový konflikt

26.7.2004 

K situaci v Dárfúru se vyjádřil také vatikánských představitel při OSN v Ženevě na Mezinárodním setkání o migraci, které probíhá v italském Loretu.

V rozhovoru pro agenturu Misna arcibiskup Silvano Tomasi objasňoval konflikt trvající na jihozápadě Súdánu. Z údajů OSN a vysokého komisariátu pro lidská práva vyplývá, že byl vyvolán arabskými ozbrojenými skupinami. Jejich cílem je získat kontrolu nad přírodním bohatstvím Dárfúru obývaným černoškou populací. Obě strany konfliktu vyznávají převážně islám. Nejde tedy o náboženské otázky, tak jako ve dvacetileté občanské válce mezi muslimským severem Súdánu a jihem vyznávajícím křesťanství nebo tradiční africká náboženství. V Dárfúru jde o rasový konflikt ? uvedl mons. Tomasi.

Za 17 měsíců bojů musela opustit domovy většina obyvatel regionu. 160 tisíc lidí překročilo hranice Čadu a více než milion zůstalo v Súdánu. Počet obětí konfliktu se odhaduje na 10 ? 30 tisíc. Generální sekretář OSN usiluje o mezinárodní intervenci v Dáfúru. S tou ovšem nesouhlasí Africká unie, zejména do ní patřící muslimské země. Setkání v Loretu, kterého se arcibiskup Tomasi účastní probíhá od neděle 25. července do 1. srpna.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.