Petrův nástupce: Pomáhejme církvi být stále více v Kristu a s Kristem

6.11.2014 

Účinnost křesťanského poselství by byla větší, kdyby křesťané nebyli rozděleni – řekl Petrův nástupce na dnešním setkání se sedmadvaceti členy Světové evangelikální aliance, která sdružuje pentekostální církevní sbory. Papež František řekl, rozdělení mezi křesťany hyzdí krásu evangelia a vybídnul katolíky a evangelikály ke vzájemným kontaktům.

„Pomáhejme církvi být stále více v Kristu a s Kristem“ – nabádal papež a zdůraznil, že – „Boží království nás předchází stejně jako tajemství jednoty církve“. Již v počátcích – řekl dále – docházelo mezi křesťany k rozdělením a dodnes trvá rivalita, což oslabuje naši schopnost plnit příkaz Páně hlásat evangelium všem národům.“

Naše rozdělení hyzdí krásu nesešívaného Kristova roucha, ale neničí zcela hlubokou jednotu zrozenou milostí ve všech pokřtěných (srov. Unitatis redintegratio, 13). Účinnost křesťanského poselství by zajisté byla větší, kdyby křesťané překonali svá rozdělení a mohli společně slavit svátosti a společně šířit Boží Slovo a dosvědčovat lásku.

Papež pak s potěšením konstatoval, že „v různých zemích světa navázali katolíci a evangelikálové přátelské vztahy a spolupráci.“ Zdůraznil také pokrok, ke kterému došlo na jednání mezi Papežskou radou pro podporu jednoty křesťanů a Světovou evangelikální aliancí. Podařilo se tak vyjasnit určitá nedorozumění a ukázat cestu k překonání předsudků.

Drazí bratři a sestry, mám důvěru v to, že Duch svatý, který vane v církvi svou mocí, odvahou, vytrvalostí a tvorbou nových metod evangelizace, pomůže zahájit novou etapu v relacích mezi katolíky a evangelikály. Etapu, která umožní realizovat plněji Pánovu vůli nést evangelium až na konec země (srov. Sk 1,8).“

Řekl mimo jiné římský biskup na setkání se členy Světové evangelikální aliance.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.