Papež: Pohoršení ničí víru

10.11.2014 

Každý křesťan, ať už je jeho povolání jakékoli, musí umět vždycky odpustit a nikdy nedávat pohoršení, protože „pohoršení ničí víru“. Opakoval papež František během homilie při ranní mši v kapli Domu sv. Marty.

Lépe vrhnout se do moře s mlýnským kamenem na krku. Ježíš preferuje tento syrový obraz před nasládlými slovy, když svým učedníkům říká, co si myslí o těch, kdo pohoršují maličké a bezbranné. Papež František komentoval úryvek z dnešního evangelia (Lk 17,1-6) a poukázal na tři jeho klíčová slova: pohoršení, odpuštění a víra. „»Běda tomu, od koho přicházejí pohoršení!«, prohlašuje rezolutně Ježíš, zatímco v listě Titovi (1,1-9) vypočítává svatý Pavel, čím se má vyznačovat život kněze. Musí být ne útočný a zdrženlivý, jedním slovem bezúhonný a tedy pravý opak toho, kdo dává pohoršení. Platí to však pro všechny křesťany,“ dodal papež. „Pohoršení znamená - řekl dále – vyznávat nějaký životní styl, říkat si křesťan, ale potom žít jako pohan, který nevěří v nic. To působí pohoršení, protože chybí svědectví, zatímco vyznávaná víra je žitá.“

Když nějaký křesťan či křesťanka, která chodí do kostela, takto nežije, pohoršuje. Kolikrát jenom jsme slyšeli říkat: »Do kostela nechodím, protože je lépe zůstat poctivě doma a nechodit jako ten či ona do kostela a potom dělat toto či tamto«. Pohoršení ničí víru! A proto Ježíš tak důrazně varuje: »Dejte si pozor!« Prospěje nám zopakovat si to dnes: Dejte si pozor! Všichni jsme schopni dát pohoršení.

Naproti tomu a stejně tak všichni máme ovšem umět odpustit – pokračoval papež. A to vždycky – zdůraznil s odkazem na slova Krista, který vybízí odpouštět i sedmkrát za den, pokud se ten, kdo se proti nám prohřešil, na nás obrátí s lítostí. Ježíš – poznamenal papež – přehání, aby nám umožnil pochopit důležitost odpuštění, poněvadž křesťan, který není s to odpustit, pohoršuje a křesťanem není.“

Máme odpouštět, protože nám bylo odpuštěno. Máme to v Otčenáši. Ježíš tam tomu tak učil. A to je lidskou logikou nepochopitelné. Lidská logika totiž nevede k odpuštění, ale k pomstě, k nenávisti a rozdělení. Kolik rodin je rozdělených, protože si neodpustili! Kolik rodin! Dětí oddálených od rodičů, oddálených manželů či manželek... Je důležité o tom přemýšlet. Pokud neodpustím, pak asi nemám právo, aby mi bylo odpuštěno anebo jsem nepochopil, co znamená, že mi odpustil Pán.

„Potom je jasné - uzavíral papež - proč učedníci po vyslechnutí Pána prosili: »Dej nám více víry!«.“

Bez víry nelze žít, nezavdat pohoršení a stále odpouštět. Jedině světlo víry, kterého se nám dostalo! Víry v milosrdného Otce, Syna, který za nás dal život, Ducha, který je v nás a pomáhá nám růst, víry v církev, víry v Boží lid, pokřtěný a svatý. A to je dar! Víra je dar. Nikdo nemůže mít víru z knih a chozením po konferencích. Víra je Boží dar, který je ti dán, a proto apoštolové prosili Ježíše: Dej nám více víry!

Končil papež František dnešní ranní kázání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.