Teroristické útoky na školy v Nigérii

10.11.2014 

Tragická je bilance atentátu v jedné škole na severu země: přibližně 50 lidských životů a stovka zraněných. Útok teroristické skupiny Boko Haram ve městě Potiskum, metropoli nigerijského státu Yobe, způsobil sebevražedný atentátník předstírající studenta, který se vmísil do přibližně 2 tisícového zástupu mládeže čekající na začátek výuky. V témže městě se udála podobná scéna minulý týden v jedné šíitské škole, kde bylo podobně zabito 30 lidí. Ve zmíněném nigerijském státě, kde k podobným útokům dochází velmi často, byl z tohoto důvodu vyhlášen výjimečný stav. Teroristická skupina BoKo Haram během pěti let zavraždila celkem 10 tisíc lidí, křesťanů, ale i muslimů. Vůdce této skupiny, Abubakar Shekau, včera zveřejnil video, ve kterém vyzývá k založení světového kalifátu a obrací se na všechny džihádisty z Afghánistánu, Pákistánu, Ázerbájdžánu, Čečny, Yemenu, Somálska, Iráku a Sýrie. Situaci ve zmíněném nigerijském regionu přibližuje tamější biskup Oliver Dashe Doeme z diecéze Maiduguri:

Lidé se stěhují z místa na místo, protože Boko Haram nutí ke konverzi k islámu pod hrozbou smrti. Lidé proto utíkají z domovů a míst, kde se objeví Boko Haram. Církev v Nigérii distribuuje potraviny a nejdůležitější pomoc uprchlíkům ve městech Yola, Maiduguri a Mubi. Pomáhá ovšem nejenom křesťanům, ale také muslimům.

Tento čtvrtek se bude v hlavním městě Abuja v národním ekumenickém centru konat modlitební vigilie, kterou vyhlásili nigerijští biskupové za návrat míru do této země.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.