Petrův nástupce píše na summit G20: Při vašich diskusích se hraje o hodně životů

11.11.2014 

“Bylo by opravdu politováníhodné, kdyby vaše diskuse zůstaly na rovině deklarace principů”, píše papež František účastníkům summitu G20, kteří se koncem tohoto týdne sjedou do australského Brisbane. “Ve vašich politických a odborných rozpravách se totiž hraje o množství životů, ve světě trpícím podvýžvivou, nezaměstnaností a rostoucím sociálním vyloučením, které může vést ke kriminiální činnosti a podporuje nábor teroristů”, uvozuje papež svůj dlouhý list premiérovi hostitelské země, Tonymu Abbottovi.

Z australské vrcholné schůzky má vzejít projekt udržitelného růstu světové ekonomiky, který by oddálil strašáka globální recese. Papež si přeje, aby se konsenzus zúčastněných států v této otázce neomezil pouze na globální ukazatele, ale vzal v úvahu skutečné zlepšení životních podmínek pro nejchudší rodiny a vedl k redukci všech forem nepřijatelné nerovnosti.

“Celý svět od zasedání G20 očekává stále širší souhlas, který by v rámci OSN vedl ke konečnému zastavení nespravedlivé agrese, namířené na Blízkém východě vůči různým náboženským a etnickým skupinám, včetně menšin”, přechází papež k dalšímu palčivému tématu: “Vaše setkání by mělo vést k odstranění nejhlubších příčin terorismu, který dosáhl dosud nepředstavitelných rozměrů”, pokračuje František a zdůrazňuje: “Řešení této vážné otázky nemůže být výlučně vojenské, nýbrž je nutné zaměřit se na aktéry, kteří teroristická uskupení podporují politicky, nelegálním obchodováním s ropou a dodávkami zbraní či technologií”. Vedle toho je nezbytné vyvinout úsilí při vzdělávání a zvyšovat povědomí o tom, že náboženství nesmí být zneužíváno k ospravedlňování násilí, žádá Svatý otec.

Situace na Blízkém východě znovu nadnesla diskusi o zodpovědnosti mezinárodního společenství při ochraně jedinců a národů před naprostým zanedbáním humanitárního práva a extrémními útoky na lidská práva. Avšak občané každé země, včetně států G20, jsou vystaveni ještě jiné agresi, možná méně zjevné, nicméně rovněžtak tíživé a reálné, podotýká papež František. “Jde o zneužití finančního systému, jehož příkladem byly transakce, vedoucí ke krizi v roce 2008. A všeobecně je to spekulace, vyvázaná z politických a právních vazeb, a mentalita, která spatřuje v maximalizaci zisku konečné měřítko každé hospodářské činnosti. Tato mentalita, která odpisuje lidi, nikdy nedojde pokoje a spravedlnosti, varuje Svatý otec a vyzývá členy G20: Zodpovědnost za chudé a vyloučené lidi musí být na národní i mezinárodní úrovni zásadním prvkem každého politického rozhodnutí.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.