Interní změny v Kongregaci pro nauku víry

11.11.2014 

Petrův nástupce ustanovil zvláštní sbor sedmi kardinálů a biskupů, kteří budou v rámci Kongregace pro nauku víry rychleji projednávat odvolání v případech nejtěžších deliktů proti víře a mravům, které jsou této kongregaci vyhrazeny. Konkrétně jde o delikty proti úctě ke svátostem a delikty proti mravům, tedy sexuální delikty nositelů služebného kněžství s osobami mladšími osmnácti let, jak je specifikuje motu proprio Sacramentum Sanctitatis Tutela (30. duben 2001, upraveno 21. května 2010). Papež zřídil tento sbor reskriptem ze 3. listopadu během audience státního sekretáře kardinála Pietra Parolina.

Členy vzniklého sboru mohou a nemusejí být členové Kongregace pro nauku víry. Nový sbor je instancí, kterou se rozšiřuje řádná sekce (feria IV) této Kongregace, aby se zefektivnilo šetření jednotlivých případů a aniž by se měnily příslušné kompetence.
V případě, že viník je nositelem biskupského svěcení, bude jeho odvolání prošetřeno řádným zasedáním, které bude moci rozhodnout o zvláštních případech podle papežova soudu. Zmíněný sbor může postoupit řádné sekci i další případy.

Rozhodnutí papeže Františka, jak sdělil tiskový mluvčí Svatého stolce, o. Lombardi, usnadňuje práci řádné sekce Kongregace pro nauku víry a brání tomu, aby se hromadila podaná odvolání. Papežův reskript platí ode dneška.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.