Program apoštolské cesty na Srí Lanku a Filipíny

14.11.2014 

Osm dní pobytu, dvě navštívené země a přesuny mezi osmi časovými pásmy – to vše papeže Františka očekává při jeho druhé cestě na Dálný východ. Ve dnech 12. až 19. ledna 2015 Petrův nástupce navštíví nejprve Srí Lanku a poté Filipíny.

Letadlo s papežskou delegací přistane ve srílanském hlavním městě Colombo 13. ledna ráno. Ihned po příletu se papež setká s místními biskupy i představiteli jiných náboženství a vykoná oficiální návštěvu u hlavy státu.

Hlavní událostí následujícího dne bude svatořečení biskupa a mučedníka, oratoriána Josepha Vaze (1651-1711). První indický blahoslavený byl misionářem Ceylonu, kde v 17. století přeložil evangelium do sinhálštiny a tamilštiny. V pozdním odpoledni 15. ledna pak Svatý otec odletí ze srílanského hlavního města do Manily.

Dopoledne dalšího dne bude patřit setkáním s filipínskými státními představiteli a diplomatickým sborem. Poté bude papež slavit mši v katedrále Neposkvrněného Početí a odpoledne zavítá mezi filipínské rodiny.

V sobotu 17. ledna se očekává další z vrcholných okamžiků cesty – papež pozdraví Filipínce, kteří v listopadu loňského roku přežili úder tajfunu Haiyan. Tajfun známý mezi místními lidmi jako Jolanda si vyžádal osm tisíc obětí na životech. Svatý otec bude v nejvíce poničeném městě Tacloban slavit mši v místní katedrále spolu s kněžími, řeholníky a řeholnicemi, seminaristy a příbuznými obětí.

Neděle 18. ledna pak uzavře filipínskou etapu apoštolské cesty. Na programu je krátká schůzka s náboženskými představiteli, setkání s mládeží na manilské univerzitě a závěrečná mše svatá.

Na deset hodin dopoledne manilského času je pak následujícího dne plánován odlet papežského speciálu zpět do Říma. Mezinárodní apoštolskou cestu uzavře kolem šesté hodiny večer přistání na římském letišti Ciampino.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.