Papež: Ve světě vizuální kultury učí příklady víc nežli slova

14.11.2014 

Pro předávání víry dnešním dětem a mládeži, aby měli možnost udělat zkušenost pravdy a lásky, musejí dospělí poskytovat spíše svůj příklad než spoustu slov – zdůraznil dnes papež František v homilii při mši v kapli Domu sv. Marty za přítomnosti většího počtu dětí a mládeže jedné římské farnosti.

Jak předávat víru digitálnímu potomstvu? Způsobem, který více než jiné může zaujmout toho, kdo je neustále vystavován vizuálním vjemům, totiž příkladem. Dnes byla v kapli Domu sv. Marty velká část lavic obsazena skupinou chlapců a děvčat z jedné římské farnosti. Jejich počáteční ostýchavost se brzy rozpustila v živém dialogu s papežem, který přijal roli katechety a zároveň formátora katechetů. „Zdá se, že dnes budeme mít dětskou mši – řekl v úvodu a s pohledem upřeným na ně pokračoval – vidíme příslib, vidíme svět, který přichází. Otázka však zní: co naší budoucnosti zanecháme?“

Učíme tomu, co jsme slyšeli v prvním čtení (2 Jan 4-9), tedy žít v pravdě a v lásce? Anebo učíme slovům, ale náš život se ubírá jinudy? Pohled na děti a mládež nás vede k odpovědnosti! Křesťan se musí ujímat péče o mládež a děti, předávat jim víru, předávat jim to, co prožívá ve svém srdci. Nemůžeme přehlížet rostlinky, jež rostou!

„Všechno závisí na správném přístupu k mládeži – pokračoval papež. – A jaký je můj postoj? Je to postoj bratra, otce, matky, sestry, jež umožňuje růst anebo je to postoj odstupu: »oni rostou, já mám svůj život...«?

My všichni máme odpovědnost dávat to nejlepší, co máme, a tím nejlepším, co máme, je víra. Předávejme jim ji! Předávejme, ale příkladem! Slovy to nejde. Slova dnes nepomohou. V tomto vizuálním světě, kdy všichni mají mobil, nepomohou slova, nýbrž příklad, příklad.. Co jim dávám já?

V tomto bodě kázání nastal zlom. Papež začal klást otázky. První se týkala toho, proč dnes přišli na mši. Kdosi se po chvíli osmělil a pronesl: »abychom tě viděli...« a papež odvětil: „Mě také těší, že vás vidím.“ Papež se potom ptal, kdo už byl u prvního svatého přijímání a kdo byl biřmován, a všem řekl: „Křest otevírá dveře křesťanskému životu a zahajuje dlouhou životní cestu, o které mluví dnešní čtení z druhého Janova listu: »život v pravdě a v lásce«. Potom – navázal papež – přijdou další svátosti, jako např. manželství. Je však důležité – dodal – umět tuto cestu žít tak jako Ježíš.“

V těchto svátostech... zeptám se vás: Je modlitba svátost?.. (neznatelná odpověď dětí) Nahlas!... (děti odpovídají: Ne!) Pravda. Modlitba není svátost, ale modlit se máme... Nevíte, zda se máte modlit? (děti: Ano!)... Dobře tedy. Modlit se k Pánu, modlit se k Ježíši, modlit se k Matce Boží, aby nám pomáhali jít životem v pravdě a v lásce. Rozumíte? Přišli jste, abyste mne viděli. Kdo z vás to řekl? .. Ty, ano. Ale také proto, abyste viděli Ježíše, ne? Anebo necháme Ježíše stranou? (děti: Ne!). Nyní přijde Ježíš na oltář. A uvidíme to všichni! Je to Ježíš? A v té chvíli je třeba prosit Ježíše, aby nás učil žít v pravdě a v lásce. Zopakujeme to spolu? Žít v pravdě a v lásce.

Končilo se dnešní kázání papeže Františka v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.