Občanská společnost se mobilizuje proti výuce genderu ve státních školách

15.11.2014 

Itálie. Nejčtenější italský katolický týdeník Famiglia Cristiana zveřejnil desatero pro rodiče, jak se bránit genderové ideologii ve školách. Tisícová manifestace v historickém jádru Říma dnes odpoledne hájila tradiční rodinné hodnoty. A Fórum prorodinných asociací předložilo italskému parlamentu „národní plán pro rodinu“, ve kterém žádá, aby se političtí představitelé celistvě věnovali otázkám dnešní rodiny – od ekonomické podpory až po vzdělávání. Dokument zmíněného sdružení mimo jiné zdůrazňuje, že 29 organizací LGTB vstoupilo v minulém školním roce do italských vzdělávacích zařízení, často bez vědomí rodičů. Pro Vatikánský rozhlas hovoří předseda Fóra, Francesco Belletti:

“Vidíme tu dva kritické body. Za prvé, tato teorie genderu, která je objektivně ideologická, děti ovlivňuje ve velmi delikátní věkové fázi. Myslíme si, že škola by měla respektovat antropologické sexuální rozdíly, které nelze zploštit podle ideového návrhu několika asociací, jež v naší zemi všeobecně nacházejí nepatrný ohlas. Nejvážnější je, že se vše děje bez vědomí rodičů. Klíčovým slovem tedy pro nás je „výchovná smlouva“. Obrovskou vzdělávací krizi, která tu vládne, lze řešit pouze zapojením rodin. Naše rodinné asociace a rodiče mnoha škol se mobilizují, usilují o hlas v diskusi. Po rodičích žádáme, aby se přímo zajímali o život vlastních dětí ve škole a vznášeli nároky, pokud se setkají s nezájmem učitelů a školských úřadů.“

Vysvětluje předseda sdružení italských rodinných asociací.

„Rodiče mají přednostní právo volit druh vzdělání pro své děti“, stojí ve 26. článku Všeobecné deklarace lidských práv, na který se odvolává „Výbor článku 26“. Jeho členové – lékaři, rodiny, psychologové a rodiče – odhalili genderové ideologické knihy, které se za podpory římského magistrátu objevily v místních jeslích.

„Markétka má dvě maminky: Mery a Franci. Chtěly spolu mít rodinu, ale chybělo jim semínko. Franci dostala od hodného pána v jedné holandské klinice semínko a dala ho Mery do bříška“. Třeba takovéto vyprávění obsahuje svazeček pod názvem „Malý příběh jedné rodiny“, který v souladu s liniemi Světové zdravotnické organizace a Evropské unie tzv. bojuje proti diskriminaci a homofobii. Za pomoci pastelových ilustrací rozbíjí rodinný model už od útlého dětství. A to bez jakéhokoliv vědeckého a pedagogického podkladu, zdůrazňuje Maria Chiara Innarelliová, která ve státním školství vyučuje více než dvacet let. Podle mnoha psychologů, dodává, naopak popření přirozené evidence – tedy mužského či ženského pohlaví jako nevyvratitelné přirozené danosti, u dětí vede k vážným psychotickým poruchám.

“To je zcela zřejmé a tomuto nebezpečí se nesmíme vystavovat. Nemůžeme dělat pokusy na dětech. Všeobecná deklarace lidských práv vznikla po děsivém období nacistické propagandy ve školních lavicích. Dávejme tedy velký pozor! Máme tu velkou zodpovědnost – musíme zůstat na úrovni rozumu, vědy, odkazu k přirozenému přírodnímu kontextu, k danosti, v jejímž rámci se mají pohybovat veškeré lidské sociální konstrukty. Bohužel musím říci, že také v Itálii byly v loňském roce zavedeny standardy evropské výchovy, které ve věkové hranici 4-6 let mluví o „včasné dětské masturbaci“. Rakouský ministr školství minulý týden uvedl, že v mateřských školách se bude nabízet stimulace pohlavních orgánů a nudismus. V tomto ohledu doporučujeme, aby rodiče a vychovatelé utvářeli sítě a vzájemně se informovali. Nesmíme náš zápas chápat tak, že je proti někomu konkrétně namířený. Bojujeme tu všichni a společně za naše nejmenší a nejslabší, kteří jsou naší budoucností.“

Říká italská profesorka v souvislosti s výukou genderové ideologie ve státních školách.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.