Papež: Ke svatosti není zapotřebí být biskupem, knězem či řeholníkem

19.11.2014 

Na Svatopetrském náměstí se dnes dopoledne sešlo 20 tisíc lidí na generální audienci Petrova nástupce. V rámci cyklu katechezí o církvi papež František dnes mluvil o všeobecném povolání ke svatosti. V samotném závěru řekl:

Drazí přátelé, první list svatého Petra nás vybízí: „Navzájem si pomáhejte podle míry Božích darů jako dobří správcové rozmanité Boží milosti. Kdo má dar řeči, ať si je vědom, že přednáší slovo Boží. Kdo slouží, ať si je vědom, že pověření k tomu přijal od Boha, aby tak byl ve všem oslavován Bůh skrze Ježíše Krista“ (1 Petr 4,10-11). Toto je povolání ke svatosti! Přijměme jej s radostí a podporujme se navzájem, protože cestou ke svatosti nejdeme osamoceni, každý sám za sebe, nýbrž společně v onom jediném těle, jímž je církev, kterou miloval a učinil svatou Pán Ježíš Kristus. Touto cestou svatosti jděme odvážně vpřed.

PLNÉ ZNĚNÍ katecheze papeže Františka ZDE

V závěru generální audience obrátil Svatý otec pozornost k aktuální situaci v Jeruzalémě:

S obavami sleduji znepokojivé zvyšování napětí v Jeruzalémě a dalších oblastech Svaté země a nepřijatelné případy násilí, které nešetří ani místa náboženského kultu. Ujišťuji o modlitbě za všechny oběti této dramatické situace a za ty, kdo nejvíce trpí jejími důsledky. Z hloubi srdce vybízím zúčastněné strany, aby byla ukončena spirála nenávisti a násilí a byla přijata odvážná rozhodnutí za účelem smíření a pokoje. Budovat pokoj je obtížné, ale život bez míru jsou muka.

Potom Petrův nástupce zmínil liturgickou připomínku Zasvěcení Panny Marie v Jeruzalémě:

Na pátek 21. listopadu, den liturgické připomínky Zasvěcení Panny Marie v Jeruzalémě, připadá tzv. Den pro orantibus věnovaný klauzurním řeholním komunitám. Je to vhodná příležitost k poděkování Pánu za dar mnoha osob, které se v klášterech a poustevnách modlitbou a činorodým mlčením odevzdávají Bohu, kterému tak přiznávají primát, jenž patří pouze Jemu. Děkujme Pánu za svědectví klauzurního života a podporujme jej duchovně a materiálně v plnění tak důležitého poslání.

Na závěr generální audience po společné modlitbě Otče náš papež všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.