Papež František pozdravil indické věřící

24.11.2014 

Už v závěru nedělní kanonizační liturgie papež František pochválil církev jihoindického státu Kérala za hojnost řeholních a kněžských povolání. Dnes ve chvále pokračoval v bazilice sv. Petra při setkání s indickými poutníky syrsko-malabarského obřadu, které doprovázel jejich arcibiskup, kard. George Alencherry, a další biskupové. Dostavil se také kard. Thottunkal syrsko-malankarského obřadu, který, jak papež podotkl, je nejmladším členem kardinálského sboru. Petrův nástupce opětovně upozornil na vzor nových indických světců.

”Otec Cyriak Eliáš Chavara e řeholnice z institutu, který založil, sestra Eufrázie Eluvathingal, každému z nás připomínají, že Boží láska je zdrojem, cílem a oporou svatosti a že láska k bližnímu je nejjasnějším projevem lásky k Pánu. O. Cyriak Eliáš byl aktivní i kontemplativní řeholník, který svůj život velkoryse vydal ve službě syrsko-malabarské církvi. Jeho činnost se nesla podle motta “sebeposvěcení a spása druhých”. A sestra Eufrázie žila v hluboké jednotě s Bohem natolik, že její život ve svatosti byl příkladem a povzbuzením pro lid, který jí dal jméno “modlící se Matka”. Pro řeholnice tedy tento vzor: Ať jsou sestrami modlitby.”

Jděte ve stopách těchto světců a zejména se do nich učte lásce k Ježíši v eucharistii a k církvi, loučil se Petrův nástupce s indickými poutníky.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.