Papež: Je krásné myslet na nebe

26.11.2014 

Více než 15 tisíc lidí přišlo dnes dopoledne na Svatopetrské náměstí navzdory přeháňkám, které doprovázely celou generální audienci. Jejich odhodlání ocenil papež hned v úvodu pravidelného středečního setkání s Petrovým nástupcem. Svoji katechezi z cyklu věnovaného církvi pak v rámci končícího se liturgického roku zaměřil na církev putující do nebeského království a uvedl ji takto:

Druhý vatikánský koncil při prezentaci církve lidem naší doby velice dbal na jednu základní pravdu, kterou neradno nikdy opomíjet, že totiž církev není realitou, jež je statická, nehybná a samoúčelná, nýbrž neustále putuje v dějinách vstříc poslednímu a podivuhodnému cíli, kterým je nebeské království, jehož je církev na zemi zárodkem a počátkem (srov. Lumen gentium, 5). Když se obrátíme k tomuto horizontu, všimneme si, že naše představivost vázne a sotva je schopna tušit zář tajemství přesahujícího naše smysly. Spontánně v nás vyvstávají některé otázky: kdy dojde k tomuto závěrečnému přejití? Jaká bude tato nová dimenze, do níž církev vejde? Co bude potom s lidstvem? A se stvořením, které jej obklopuje? Tyto otázky ovšem nejsou nové. Ve své době je kladli už Ježíšovi učedníci: „Kdy k tomu dojde? Kdy nastane triumf Ducha nad stvořením, tvorem a vším...?“ Jsou to lidské otázky, staré otázky. Klademe si je také.

PLNÉ ZNĚNÍ katecheze papeže Františka je ZDE

V závěru generální audience připomněl svoji nadcházející (28.-30.11.) apoštolskou cestu do Turecka.

Jak víte, od tohoto pátku do neděle se vydám na apoštolskou cestu do Turecka. Všechny vybízím k modlitbě, aby tato návštěva Petra u bratra Ondřeje přinesla plody pokoje, upřímného dialogu mezi náboženstvími a svornost v tureckém národě.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.