Petrův nástupce: Mír nelze vytvořit vlastněním nukleárních zbraní

9.12.2014 

„Utrácet peníze za nukleární zbraně je mrháním prostředků, na což doplácejí chudí. Život v míru nepotřebuje strach z nukleární katastrofy, nýbrž etiku bratrství“ – píše mimo jiné papež František rakouskému ministru zahraničí Sebastianovi Kurzovi, předsedovi Konference o humanitárním dopadu nukleárních zbraní, která dnes skončila ve Vídni.

Hibakuša – za tímto japonským slovem, který ve svém poselství použil papež František, se skrývá život a osudy lidí, kteří prošli nevýslovným peklem: nukleárním holokaustem Hirošimy a Nagasaki. Hibakuša jsou ti, kteří přežili výbuchy prvních atomových bomb. O jejich svědectví se opírá papež František ve své výzvě k nukleárnímu odzbrojení. Papežův obsáhlý list se důrazně obrací na vlády států, aby „redukovaly nukleární hrozbu, protože humanitární důsledky nukleárních zbraní jsou předvídatelné a planetární.“ Papež František žádá, aby byla věnována větší pozornost „zbytečnému utrpení“ (unnecessary suffering), které je vedlejším účinkem nukleárních zbraní. „Vojenské kodexy a mezinárodní právo už dávno obsahují zákaz působit zbytečné utrpení. Pokud se tedy tento zákaz vztahuje na války vedené konvenčními zbraněmi, tím spíše by se měl týkat nukleárního konfliktu.” Papež František se zde v této souvislosti obrací zmíněným japonským slovem k těm, co přežili testování nukleárních zbraní a z nichž někteří byli na vídeňské konferenci přítomni. Všechny pak vybízí, aby se stali „prorockými hlasy volajícími lidskou rodinu ke hlubšímu docenění krásy, lásky, spolupráce a bratrství a zároveň připomínali rizika nukleárních zbraní schopných zničit nás i celou civilizaci“.

V závěru svého listu papež podotýká, že „touha po míru nikdy nebude moci být splněna pouhými vojenskými prostředky a tím méně pak vlastněním nukleárních zbraní a zbraní hromadného ničení. Mír musí stavět na spravedlnosti, sociálně-ekonomickém rozvoji, svobodě, respektování základních lidských práv, na účasti všech lidí na veřejném životě a na vytváření důvěry mezi národy. Musíme se hluboce zasadit o posílení vzájemné důvěry, protože jedině důvěra může zavést na zemi pravý a trvalý mír mezi národy.“ Papež vybízí státy vlastnící nukleární zbraně, aby o tomto tématu diskutovali uvnitř, mezi sebou i spolu se státy, které takové zbraně nemají. „Mojí velkou nadějí je – končí svůj list – že tato zodpovědnost prodchne naše snahy o nukleární odzbrojení, aby svět bez jaderných zbraní byl opravdu uskutečnitelný.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.