V polovině února jmenování nových kardinálů

11.12.2014 

Dnes se skončila třídenní porada devíti kardinálů připravujících spolu s papežem Františkem reformu římské kurie. V tiskovém středisku Svatého stolce dnes informoval novináře o průběhu porady o. Federico Lombardi.

Mezi konkrétními návrhy, kterými se rada kardinálů zabývala, bylo eventuální sloučení čtyř papežských úřadů: Papežské rady pro rodinu, pro laiky, pro spravedlnost a pokoj a pro charitu (Cor Unum).
Další téma porady se týkalo Papežské komise pro ochranu nezletilých. Tato osmičlenná komise, jejímž sekretářem je mons. Robert Oliver, bude mít svůj vlastní úřad, který bude mít přibližně osmnáct členů z různých kulturních a zeměpisných regionů. Konkrétní personální obsazení se teprve určí.

Příští zasedání zvláštní devítičlenné rady kardinálů se bude konat ve dnech 9. – 11. února, oznámil ředitel vatikánského tiskové střediska. Na tomto setkání bude připraven konkrétní návrh reformy římské kurie tak, aby mohl být prezentován na následné kardinálské konzistoři, která se bude konat ve dnech 12.-13. února příštího roku:

Ptal jsem se dnes dopoledne přímo Svatého otce, který mi řekl, že na dny 14. – 15. února lze předpokládat také svolání konzistoře spojené se jmenováním nových kardinálů.

Na otázku novináře týkající se nových kardinálů o. Lombardi dodal:

Pokud jde o nové kardinály, záleží – jak víme – na papeži, kdy uzná za vhodné oznámit svoje rozhodnutí. Obvykle to bývá asi tak měsíc dopředu. Jména nám papež řekne, až to bude považovat za vhodné.

Řekl o. Lombardi mimo jiné na dnešní tiskové konferenci.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.