Papežské poselství účastníkům setkání Taizé

29.12.2014 

Účastníky ekumenického setkání mládeže, organizovaného komunitou Taizé, pozdravil psaným poselstvím také papež František. „Nenechte se ovlivňovat svými nedostatky a mezemi“, vybízí římský biskup v listě, podepsaném kard. státním sekretářem. „Kristovým darem jste solí země, a to prostřednictvím jeho Ducha, který ve vás přebývá“, píše dále. „Obracejte se k Němu, abyste přijali vše, co po vás žádá. On přichází, aby světu opětovně dodal jeho skutečnou chuť, k níž dospíváme, jestliže odhalíme krásu společenství s Bohem, mezi bratry a sestrami“.

Svatý otec poté připomíná 25. výročí od návratu České republiky k demokracii. „Nezapomínejte ve své modlitbě na mučedníky, kteří nezištným sebedarováním a za cenu nesmírného utrpení umožnili své zemi vrátit se na cestu svobody“, vyzývá papež František a doplňuje: „Také vy jste povoláni k tomu, abyste se vydali cestami svobody a sami sebe darovali tak ochotně jako Maria z Nazareta, když do sebe přijala život Božího Syna. Takovýto život se má rozvíjet také ve vás.“

Poselství končí citací z apoštolské exhortace Evangelii gaudium. „Je krásné, že mladí lidé jsou „poutníky víry“, šťastní, že přinášejí Ježíše do všech ulic, na náměstí a do každého koutu země! (106),“ píše se v papežském poselství. „Právě mladí lidé nás vybízejí, abychom učinili další krok k plnému společenství“, opakuje list slova, která Petrův nástupce pronesl na půdě konstantinopolského ekumenického patriarchátu (30.11.) V závěru Svatý otec udílí požehnání účastníkům ekumenického setkání a všem hostitelům v Praze a okolí.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.