Papež: Zákon zbavený milosti nám neprospívá, ale škodí

1.1.2015 

Svatopetrské náměstí před polednem zaplnilo přibližně 50 tisíc lidí, aby si vyslechli novoroční polední promluvu papeže Františka, který nejprve všem popřál Šťastný nový rok. Mimo jiné pak řekl:

Kristus přijal lidství a vysvobodil jej tak z uzavřené zákonické mentality. Zákon zbavený milosti se totiž stává nesnesitelným břemenem a místo aby nám prospíval, škodí nám. Ježíš říkal: „Sobota je pro člověka, nikoli člověk pro sobotu.“ Za tímto účelem tedy Bůh poslal svého Syna na zem, aby se stal člověkem: za účelem osvobození, ba znovuzrození. Osvobození, „aby vykoupil lidi, kteří podléhali Zákonu“ (Gal 4,5), a toto vykoupení nastalo smrtí Krista na kříži. Především však znovuzrození, protože „tak jsme byli přijati za syny“ (Gal 4,5). Lidé, přivtělení k Němu, se vskutku stali Božími dětmi. K tomuto podivuhodnému přechodu v nás došlo křtem, jímž jsme byli naroubováni jako živé údy na Krista a začleněni do Jeho církve.
Na začátku nového roku nám prospěje připomenout si den svého křtu. Objevme znovu tento dar obdržený ve svátosti, která nás zrodila k novému životu: božskému životu. A to skrze Matku církev, jejímž vzorem je Matka Maria. Křtem jsme byli uvedeni do společenství s Bohem, a nejsme už vydáni napospas zlu a hříchu, nýbrž dostává se nám lásky, něhy a milosrdenství nebeského Otce. Zeptám se vás tedy znovu: „Kdo z vás si pamatuje den, kdy byl pokřtěn?“ Těm, kteří si nepamatují datum svého křtu, dávám za domácí úkol zjistit jej a dobře uchovávat ve svém srdci. Můžete také využít pomoci rodičů, kmotrů a kmoter, strýčků, tet a prarodičů. Den, kdy jsme byli pokřtěni, je dnem svátečním! Připomeňte nebo si najděte datum svého křtu. Bude pěkné poděkovat takto Bohu za dar křtu.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE

Po hlavní promluvě se náměstím sv. Petra rozezněl poněkud neobvyklý hlas zvonu. Papež František těsně před tím vysvětlil, že jde o přímý audiopřenos zvonu známého pod jménem Maria Dolens. Tento největší zvon na světě se nachází v tridentském Roveretu, je vysoký 3,36 metru, má průměr 3,21 metru a váží 226,39 metrických centů. Vyroben byl ke cti všech padlých ve všech válkách z bronzu děl darovaných válčícími stranami První světové války v roce 1924. V roce 1960 se v důsledku poškození odmlčel a po jeho opravě 31. října 1965 jej bl. Pavel VI. na Svatopetrském náměstí požehnal. „Ať převládne touha po míru – řekl papež – Už nikdy ať nejsou války, nýbrž touha po míru a úsilí o mír a bratrství mezi národy.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.