Biskupové žádají zmínku o křesťanských kořenech v Evropské ústavě

6.10.2003 

Předsedové evropských biskupských konferencí vyzvali k začlenění odkazu na křesťanské kořeny našeho kontinentu do preambule ústavního dokumentu Evropské unie. Ve Vilniusu bylo zveřejněno závěrečné komuniké z prací 33. plenárního zasedání Rady konference evropských biskupů.

Reprezentanti evropských episkopátů sestavili list adresovaný italskému premiérovi Silvio Berlusconimu. Zdůraznili, že zmínka o křesťanských kořenech Evropy by zrcadlila historickou pravdu a zohledňovala očekávání značné části obyvatel našeho kontinentu. Biskupové si v komuniké rovněž všímají povinnosti Evropy reagovat na potřeba těch, kdo nejvíce trpí. Poukazují na tragédii, která se odehrává ve Svaté zemi a vyjadřují solidaritu s církvemi, které tam působí. Na příští rok ohlašují setkání s africkými biskupy.

Komuniké se dále dotýká také pastoračních témat. Mezi nimi je problém povolání, katechezí, ochrany životního prostředí, přistěhovalectví a sdělovacích prostředků. Ohlašují, že se v nejbližší době budou na tomto fóru zabývat otázkou vysokoškolské pastorace a vztahu mezi církvemi a kulturou. Velký prostor věnuje závěrečné komunitké Rady konference evropských biskupů úkolům ekumenické spolupráce a přípravám třetího Evropského ekumenického setkání, plánovaného na rok 2007.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.