Kolínský kardinál se distancuje od protiislámského hnutí Pegida

5.1.2015 

Katedrála v Kolíně nad Rýnem dnes večer zůstala bez osvětlení. Městem procházela další z četných manifestací německého protiislámského hnutí Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes), které německá církev odsoudila jako xenofobní, píše dnešní vydání listu L´Osservatore Romano. Kolínská arcidiecéze oznámila, že katedrála nebude kulisou zmíněné demonstrace. Obdobně se již zachovala správa drážďanské Semperovy opery, která při jednom z předchozích průvodů vypnula vnější osvětlení budovy.

Kolínská arcidiecéze se tak postavila na stranu jiného občanského hnutí, které se v Německu sdružilo pod heslem: „Nesvítíme rasistům“ a které občany vyzývá, aby nerozsvěcovali světla ve svých domovech po celou dobu trvání protiislámského průvodu.

Hnutí Pegida, v Kolíně zvané Kögida, je velice složitý jev, připouští pro kolínské Domradio probošt katedrály, O. Norbert Feldhoff, a nezastírá své překvapení nad velkou negativní odezvou ze strany katolických věřících. A to přestože na zatemnění dómu trvá kolínské arcibiskupství s kardinálem Woelkim. Z četných kritických výpadů čiší značný rasismus, tvrdí hlavní představitel katedrální kapituly, který právě v této složité směsici postojů spatřuje nejkritičtější bod. „Tito lidé často velice aktivně spolupracují v církvi, avšak nevidí, jak zmíněné extrémně orientované hnutí zneužívá jejich znepokojení. Nechceme se dotknout žádného člověka s dobrou vůlí, ale probudit jej, aby nejednal pouze na základě strachu a nejistoty. Znepokojení občanů vyžaduje širokou společenskou debatu, které se mají účastnit všechny církve a politické strany.“ Mnozí katolíci hrozí v reakci na neosvětlenou katedrálu vystoupením z církve, pokračuje probošt kolínské kapituly. „Právě tato odpověď mne utvrzuje o správnosti našeho jednání. Možná se tak někomu otevřou oči. Chceme vyslat signál, který bude pokračovat žádoucí diskusí. Německé dějiny by nás totiž měly vyburcovat k tomu, abychom dávali pozor“, soudí O. Norbert Feldhoff.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.