Papež: Duch svatý je v našich modlitbách opomíjen

11.1.2015 

Kolem poledne zaplnilo Svatopetrské náměstí asi 40 tisíc lidí, kteří si přišli vyslechnout pravidelnou promluvu Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně.

Sestoupení Ducha svatého v podobě holubice umožňuje Kristu, Zasvěcenému Páně, zahájit svoje poslání, které je naší spásou. Duch svatý je v našich modlitbách velice zapomínán. Často se modlíme k Ježíši, modlíme se k Otci, zvláště modlitbou Otčenáš, ale už ne tak často k Duchu svatému. Je to pravda? Bývá zapomínán. A potřebujeme prosit o Jeho pomoc, Jeho sílu, Jeho inspiraci. Duch svatý, který cele prostoupil Ježíšův život a Ježíšovu službu, je tímtéž Duchem, který dnes vede křesťanskou existenci, existenci muže a ženy, kteří si říkají křesťané a chtějí jimi být. Postavit křesťanský život a poslání obdržené mocí křtu pod vliv Ducha svatého, znamená znovu objevit apoštolskou odvahu nezbytnou k překonání snadných světských ústupků. Křesťan i komunita, kteří jsou „hluší“ ke hlasu Ducha svatého, jenž vybízí nést evangelium až do nejzazších končin země a společnosti, stávají se také „němým“ křesťanem a „němou“ komunitou, nemluví a neevangelizují.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před modlitbou Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě papež František zmínil zítřejší apoštolskou cestu na Srí Lanku a na Filipíny:

Zítra odjíždím na apoštolskou cestu na Srí Lanku a na Filipíny. Díky za vaše přání, které vidím tam na transparentu, děkuji! Provázejte mne prosím svojí modlitbou a zvláště prosím v Římě žijící obyvatele Srí Lanky a Filipín, aby se za mne a za tuto cestu modlili. Děkuji.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.