Naše demokracie mají potíž bránit základní lidské hodnoty

16.1.2015 

Promluva papeže k politikům a diplomatům, Manila

Dámy a pánové!

Děkuji vám pane prezidente za laskavá slova na uvítanou pronesená jménem vlády, filipínského lidu a váženého diplomatického sboru. Jsem velice vděčný za pozvání k návštěvě Filipín. Moje návštěva je především pastorační. Přicházím ve chvíli, kdy se církev v této zemi chystá oslavit pětisté výročí prvního zvěstování evangelia Ježíše Krista na těchto ostrovech. Křesťanské poselství mělo na filipínskou kulturu obrovský vliv. Doufám, že toto významné výročí ukáže jeho plodnost a schopnost inspirovat společnost hodnou dobroty, důstojnosti a očekávání filipínského lidu.

Zvláštním způsobem chci touto návštěvou vyjádřit blízkost našim bratřím a sestrám, kteří byli zkoušeni utrpením, škodami a devastací způsobenými tajfunem Jolanda. Spolu s lidmi celého světa jsem obdivoval hrdinskou sílu, víru a odolnost prokázanou tolika Filipínci v této i jiných přírodních katastrofách. Tyto ctnosti, které jsou v neposlední řadě zakořeněny v naději a solidaritě vštípené křesťanskou vírou, daly průchod dobrotě a velkodušnosti, zejména mezi mladými lidmi. Ve chvíli národní pohromy přišlo nesčetné množství lidí na pomoc svým sousedům v nouzi. S velkou obětavostí nabídli svůj čas a své zdroje, vytvořili síť vzájemné podpory a přičinili se o obecné dobro.

Tento příklad solidarity v úsilí o rekonstrukci nám poskytuje důležité poučení. Každá společnost jako rodina čerpá ze svých nejhlubších zdrojů při vyrovnávání se s novými výzvami. Filipíny se dnes spolu s mnoha jinými asijskými zeměmi nacházejí před požadavkem vytvářet moderní společnost postavenou na pevných základech, společnost respektující autentické lidské hodnoty, které chrání naši důstojnost a lidská práva, jejichž základ je v Bohu, a která bude připravena čelit novým a složitým, etickým a politickým problémům. Četné hlasy ve vaší zemi podotýkají, že dnes je více než kdy jindy zapotřebí, aby se političtí představitelé vyznačovali poctivostí, bezúhonností a odpovědností za obecné dobro. Tak budou moci být zachovány bohaté lidské a přírodní zdroje nezbytné k vyrovnávání se z nynějšími výzvami a k předávání skutečně spravedlivé, solidární a mírumilovné společnosti budoucím generacím.

K uskutečnění těchto národních cílů je nezbytný mravní imperativ zajištění sociální spravedlnosti a respektu k lidské důstojnosti. Velká biblická tradice předpisuje všem národům povinnost naslouchat hlasu chudých a lámat okovy nespravedlnosti a útisku, které způsobují zjevené a skandální sociální nerovnosti. Reforma sociálních struktur, které nyní petrifikují chudobu i vylučování chudých, vyžaduje především konverzi mysli a srdce. Filipínští biskupové žádali, aby by byl tento rok vyhlášen „Rokem chudých“. Doufám, že toto prorocké směřování povede u každého a na všech úrovních k pevnému odmítnutí jakékoli formy korupce, která odděluje zdroje od chudých a povede k rozhodnému a soustředěnému úsilí zahrnout každého člověka, muže, ženu i dítě do života společnosti.

Zásadní roli pro obnovu společnosti má přirozeně rodina, zejména mladí lidé. Zvláštní stránkou mojí návštěvy bude setkání s rodinami a s mladými tady v Manile. Rodiny mají ve společnosti neodmyslitelné poslání. V rodině jsou děti vedeni ke zdravým hodnotám, ke vznešeným ideálům a k upřímné vnímavosti vůči druhým. Jako všechny Boží dary může být také rodina znetvořena a zničena. Potřebuje naši podporu. Víme, jak obtížné je dnes pro naše demokracie zachovávat a bránit tyto základní lidské hodnoty, jakými je respekt k nedotknutelnému právu na život, počínaje ještě nenarozenými dětmi až ke starým a nemocným lidem. Z tohoto důvodu je třeba rodiny a místní komunity povzbuzovat a pomáhat jim v jejich úsilí předávat našim mladým hodnoty a vize schopné pomoci v prosazování kultury poctivosti, která si váží dobroty, upřímnosti, věrnosti a solidarity jako solidních základů a morálního pojiva, jež udržuje jednotu společnosti.

Pane prezidente, vážení představitelé, drazí přátelé,
Na začátku svojí návštěvy v této zemi, nemohu nezmínit významnou roli Filipín při prosazování porozumění a spolupráce mezi asijskými zeměmi, jakož i nezřídka přehlížený přínos Filipínců v diaspoře k blahobytu tamějších společností. Je to právě bohaté kulturní a náboženské dědictví, na které je vaše země hrdá, jež je vám při tom výzvou i pobídkou. Kéž tyto nejhlubší duchovní hodnoty filipínského lidu nadále nacházejí výraz ve snaze nabízet svým spoluobčanům integrální lidský rozvoj. Tak bude každý člověk schopen realizovat vlastní potenciál a moudře a pozitivně tak přispívat k budoucnosti této země. Věřím, že chvályhodné snahy při prosazování dialogu a spolupráce mezi stoupenci různých náboženství přinesou plody při sledování tohoto vznešeného cíle. A zejména doufám, že pokrok, kterého bylo dosaženo nastolením míru na jihu země, povede ke spravedlivým řešením ve shodě se zásadními principy země a v úctě k nezcizitelným právům všech, včetně domorodého obyvatelstva a náboženských menšin.
Každému z vás, každému muži, ženě i dítěti tohoto milovaného národa za srdce vyprošuji Boží požehnání.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.