Papež se z Filipín vrátil do Říma, přeletěl také nad Českou republikou

19.1.2015 

Krátce po půlnoci našeho času papež František slavil mši svatou v soukromí manilské apoštolské nunciatury, aby se poté odebral na leteckou základnu Villamor poblíž filipínského hlavního města. Také tentokrát a již za slunečného počasí desetikilometrovou trasu lemovaly statisícové zástupy Filipínců, kteří chtěli ještě naposledy pozdravit Petrova nástupce. Na letišti se konal krátký protokolární ceremoniál za účasti filipínského prezidenta. Asi sedm set bývalých dětí ulice, na jejichž práva papež František během své cesty upozorňoval, si na rozloučenou připravilo choreografické vystoupení. Římský biskup také poděkoval za organizaci a průběh cesty místní církvi, vedené kard. Taglem.

V deset hodin dopoledne místního času speciál filipínských aerolinek odstartoval ke zpátečnímu, téměř patnáctihodinovému letu do Říma. Jako obvykle Petrův nástupce zaslal pozdravný telegram hlavám států, jejichž vzdušným územím prolétal. Prezident České republiky, pan Miloš Zeman, obdržel poselství následujícího znění:

Zasílám Vaší Excelenci srdečné pozdravy při letu nad vaší zemí cestou z Filipín do Vatikánu. Ujišťuji o své modlitbě za vás a lid České republiky, ve které pro vás všechny vyprošuji Boží požehnání pokoje a prosperity. František.

Stejně formulovaný telegram dorazil do prezidentských kanceláří dalších devíti zemí, včetně Číny. Jak bývá zvykem, věnoval Petrův nástupce jednu část zpáteční cesty doprovázejícím novinářům. Přepis této tiskové konference ještě nebyl v čase našeho italského večerního vysílání k dispozici, proto se k jejímu obsahu vrátíme v příštích pořadech. Krátce před šestou hodinou večer přistál papežský speciál na římském letišti Ciampino, čímž se uzavřela sedmá mezinárodní apoštolská cesta papeže Františka.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.