Petrův nástupce o kauzách manželské nulity: mravní jistota a zkrácení procedury

24.1.2015 

Morální jistota a zkrácení procedury – tyto dva postoje požaduje papež František při soudním zneplatňování manželství. Naznačil je ve své dnešní promluvě pro účastníky kongresu, který zorganizovala římská Gregoriánská univerzita a který se věnoval instrukci Dignitas Connubii (Důstojnost manželství). Tento právní dokument před patnácti lety vydala Papežská rada pro výklad legislativních textů. Je závazný pro diecézní a interdiecézní soudy při projednávání záležitostí neplatnosti manželství. Papež František připomněl, že tento text není určen odborníkům v oblasti práva, nýbrž je praktickou rukovětí pro činnost místních soudů.

“Je to skromná, avšak užitečná příručka, která soudcům ukazuje cestu k bezpečnému a zároveň rychlému průběhu procesu. Jasně totiž označuje a vysvětluje cíl samotného procesu, kterým je morální jistota.“

Papeži však zejména leží na srdci rychlé vynesení rozsudku. Manželé často vnímají soudní proceduru jako zdlouhavou a vysilující.

“Dosud nebyly plně prozkoumány všechny zdroje, které tato instrukce dává k dispozici pro vedení rychlého procesu bez jakýchkoliv samoúčelných formalismů. V budoucnosti nelze vyloučit další legislativní zákroky za tímto cílem“.

V závěru své promluvy se papež zmínil o úloze tzv. obhájce svazku, kterou označil za důležitou a originální. Tato postava vstupuje do soudního řízení, aby hájila stávající manželský svazek, a pokud to činí věrně, podporuje soudcovu nestrannost, zdůraznil Svatý otec.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.