Boží Slovo má moc nechat nás žasnout

1.2.2015 

Promluva papeže před modlitbou Anděl Páně, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den!

Evangelní úryvek této neděle (srov. Mk 1,21-28) ukazuje Ježíše přicházejícího se svojí malou komunitou učedníků do Kafarnaum, města, kde žil Petr a které bylo v té době největším městem Galileje. Do tohoto města Ježíš přichází.

Evangelista Marek vypráví, jak se Ježíš, protože toho dne byla sobota, vydal přímo do synagogy a začal učit (srov. v.21). To nám připomíná primát Božího Slova, Slova, kterému třeba naslouchat. Slova, které je třeba přijmout, zvěstovat. Po svém příchodu do Kafarnaum Ježíš neodkládá hlásání evangelia, nemyslí nejprve na logistickou systematizaci své malé komunity, byť je také nezbytná, nezdržuje se organizací. Jeho hlavní starostí je hlásat Boží Slovo mocí Ducha svatého. A lidé v synagoze užasnou, protože Ježíš „je učil jako ten, kdo má moc, a ne jako učitelé zákona“ (v.22).

Co znamená „ten, kdo má moc“? Znamená to, že v Ježíšových lidských slovech byla cítit veškerá moc Boží Slova, byla cítit moc samotného Boha inspirující Písmo svaté. Jednou z charakteristik Božího Slova je to, že uskutečňuje, co říká. Boží slovo totiž koresponduje s Boží vůlí. My však často pronášíme prázdná slova, která nemají kořen, nebo mělká slova, která neodpovídají pravdě. Boží Slovo však odpovídá pravdě, pojí se s Boží vůlí a uskutečňuje, co říká. Ježíš ostatně hned po svém kázání prokazuje svoji moc, když v synagoze osvobodí člověka posedlého démonem (srov. Mk 1,23-26). Právě Kristova božská moc vzbudila reakci satana ukrytého v onom člověku. Ježíš okamžitě rozpoznal hlas zlého a „přísně mu rozkázal: »Mlč a vyjdi z něho!« (v. 25). Pouhou silou svého slova Ježíš osvobodí tohoto člověka od zlého. A přítomní znovu užasnou: „I nečistým duchům poroučí, a poslouchají ho!“ (v. 27). Boží Slovo v nás působí úžas. Má moc nechat nás žasnout.

Evangelium je slovem života, neutiskuje lidi. Naopak, osvobozuje ty, kdo jsou otroky mnoha zlých duchů tohoto světa. Ducha samolibosti, přilnutí k penízům, pýchy, smyslnosti… evangelium mění srdce, mění život, proměňuje náklonnosti ke zlu na dobré úmysly. Evangelium je schopné měnit lidi! Proto je posláním křesťanům šířit všude výkupnou moc, stát se misionáři a hlasateli Božího Slova. Naznačuje nám to i závěr dnešního úryvku vyzývajícího k misijní otevřenosti. Říká: „A pověst o něm se hned roznesla všude po celém galilejském kraji“ (v.28). Nové učení hlásané Ježíšovou mocí církev nese do světa spolu s účinnými znameními Jeho přítomnosti. Mocné učení a osvobozující působení Božího Syna se stává slovem spásy a skutkem lásky misionářské církve. Pamatujte, že evangelium má moc změnit život! Nezapomeňte na to. Je dobrou zvěstí, která nás proměňuje jedině, když se od ní necháme proměnit. Proto vás žádám, abyste měli neustálý denní kontakt s evangeliem, denně četli kousek a meditovali o něm a nosili jej s sebou v kapse, v tašce… tedy denně se živit z tohoto nevyčerpatelného pramene spásy. Nezapomínejte! Čtěte denně úryvek evangelia. Je to moc, která nás mění, přetváří, proměňuje život a mění srdce. Prosme o mateřskou přímluvu Panny Marie, Té která přijala Slovo a přivedla Jej na svět všem lidem. Ona kéž nás učí usilovně naslouchat Božímu evangeliu a mocně jej hlásat.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.