Syrský jezuita z Aleppa: Z džihádistů nemáme strach

3.2.2015 

Dvě stě tisíc mrtvých – z toho 1354 v lednu tohoto roku, 6,6 milionů uprchlíků. Tato hrozivá bilance syrské války vedla Staffana De Misturu, zvláštního zmocněnce OSN pro Sýrii, aby při vystoupení v zahraniční komisi Evropského parlamentu požadoval jediné řešení – nevojenské a přihlížející ke všem stranám –alawitům, sunnitům, křesťanům i Kurdům. Toto řešení musí brát v úvahu stávajícího syrského prezidenta Assada, poznamenal De Mistura, vzhledem k tomu, že jeho vláda dosud kontroluje polovinu území a populace. Zmocněnec Spojených národů na evropské půdě varoval před možným rozšířením konfliktu do Libanonu a požadoval zastavení teroristů z Islámského státu a skupiny Al Nusra, kteří ohrožují město Aleppo.

O situace v syrské metropoli a jejím okolí informuje tamní jezuita, O. Hassan Sahoui.

”Především v těchto posledních dnech válka skutečně běsní. Bomby vybuchují stále častěji a nelítostněji. Dozvěděli jsme se, co Islámský stát udělal v obci Tel Hormizd v kraji Hassaka. Jde o křesťanskou vesnici. Islamisté nařídili odstranění kříže z místního kostela. Požadujeme bezpečnost a zejména žádáme, aby se celý svět zmobilizoval a hledal cesty k míru, ke smíření, k zastavení násilností takzvaného Islámského státu.”

Jak na tyto epizody reagují věřící?

”Jsou to dramatické skutečnosti, ale zároveň nás posiluje, když vidíme, že křesťané navzdory tomu všemu zůstavají pevní ve víře a připoutaní ke své zemi. Nechtějí ji opustit, i když jsou tu pronásledováni. Toto je víra, pravá víra, která se především v těžkých momentech musí projevit před světem, protože náš život není v lidských rukou, ale v rukou Božích. Nemáme z džihádistů strach. Přejeme si, aby se vrátili z této cesty násilí. Mezi křesťany roste solidarita – a to také vůči muslimům. V soucitu a utrpení držíme pospolu. V Aleppu je v těchto dnech vidět spoustu lidí, kteří se snaží pomáhat a být druhým nablízku.”

Popisuje O. Hassan Sahoui válku v syrské metropoli.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.