Ohlasy z muslimského světa

3.8.2004 

Moderátor konference světových náboženství pro mír, princ Hassan bin Talal, vydal dokument v kterém vyjádřil upřímnou soustrast rodinám a komunitám postiženým nedělními útoky na křesťanské kostely v Iráku.
?Ať křesťané nebo muslimové, jsme si všichni dobře vědomi v jakém kontextu stovky nevinných obyvatel Iráku byly zabity. Není pochyb o tom že tato tragická událost je novým mezníkem v eskalaci násilí rozpoutaného extremisty s cílem vyprovokovat náboženskou válku. Tento čin je zvláště obscénním rouháním proti duchu Islámu a charakteru Iráku.?
Princ Hassan dále vyzdvihl historický význam křesťanských komunit žijících na území Iráku již dlouho před příchodem Islámu.
?Doposud nikdy, pokud mě paměť neklame, žádný Iráčan nezaútočil na křesťanský kostel. Mezinárodní muslimská komunita byla vždy hrdá na to, že může poskytovat ochranu náboženským menšinám žijícím v muslimských zemích.?
Princ Hassan zdůraznil potřebu budovat obranu proti vzrůstajícímu násilí: ? Bez pozitivního budování míru, neuvidíme v budoucnu nic jiného než společnosti rozpadající na základě etnických nebo sektářských konfliktů.

Irák obvinil z nedělního pumového útoku na křesťanské kostely v Bagdádu a Mosulu, Jordánského extrémistu Abu Musaba al-Zarkávího napojeného na al Kajdu. Militantní skupiny se tímto snaží přinutit křesťany k opuštění země.

Muslimští lídři společně s nejvyšším klerikem Šíitů Ayatollahem Ali al-Sistanim odsoudili pumové útoky které byly načasovány na dobu večerních mší v Bagdádu a Mosulu.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.