Řeholník z Aleppa: Mezi obyvateli města vládne obrovská solidarita

16.2.2015 

Válka v této zemi trvá téměř čtyři roky. Kurdové, kteří bojují proti samozvanému islámskému státu, obsadili 163 vesnic v oblasti kolem města Kobani na hranicích s Tureckem. Konflikt syrské armády s teroristy si vyžádal 210 tisíc obětí, více než 2 a půl milionů Syřanů emigrovalo a přibližně tolik uprchlíků zůstalo na syrském území. Dramatickou situaci v Aleppu popisuje pro Vatikánský rozhlas tamější francouzský řeholník z řádu maristů Georges Sabe:

Humanitární situace ve městě Aleppo je po všech stránkách katastrofální. Elektřinu máme pouze jednu hodinu denně. Chybí plyn a uhlí na topení. Stejně tak není benzín. Bombardování je nepřetržité a dopadá na civilisty na obou stranách fronty. Aleppo je zapomenuté město. Ptáme se proč? Vypadá to jako kolektivní trest. Mnozí chtějí odejít. Mají toho dost. Vyhlídky Aleppa jsou mizivé. Exploze jsou ve městě na denní pořádku. Na mušce nejsou křesťané, nýbrž obytné čtvrti. Lidé mají strach, život se stal drahocenným. Máme dojem, že jsme byli odsouzeni k mlčení a k zapomenutí celým světem. Chtěli bychom začít znovu žít, ale je to velmi komplikované. Každý den, když se lidé probudí, nevědí, zda se budou moci vrátit domů a zda je někdo nezastřelí.

Doufáte v humanitární pomoc OSN?

Řeknu vám, že obyvatelé Aleppa jsou na tom nyní hůře než svatý Tomáš. Dokud neuvidíme nějaké konkrétní kroky vedoucí k příměří, aby do města bylo možné dopravit nějakou pomoc a trochu obnovit naději, neuvěříme v nic. Jsou to jenom sliby, kterých jsme dostali už spoustu, po třech letech války my na obzoru opravdu žádné světélko nevidíme. Věříme ve vzájemnou pomoc mezi lidmi. Hodně věříme v tohoto ducha, který ve zdejším obyvatelstvu opravdu vládne. Mezi námi totiž panuje obrovská solidarita a důvěra.

Telefonuje z Aleppa francouzský řeholník Georges Sabe.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.