O situaci v Benghází mluví tamější apoštolský vikář

24.2.2015 

Samozvaný islámský stát vyhlásil válku oběma vládám existujícím na území bývalého státu Libye. Džihádisté je označili za nevěřící. Jedna z nich má sídlo v Tripolisu a druhá, která je uznávána mezinárodně, sídlí v Tobruku. Tato vláda dnes oznámila, že má v úmyslu odstoupit od rozhovorů, které zprostředkovává OSN. Země je tedy sužována konfliktem a stala se rukojmím džihádistů, kteří si z kostela v Benghází udělali skladiště zbraní. Vatikánský rozhlas kontaktoval telefonicky apoštolského vikáře tohoto města, mons. Silvestra Magra:

My jako Libyjci chceme mír, chceme normální život, takový jaký jsme poznali v minulých letech. Nynější chaos, který přišel, trápí všechny obyvatele, včetně nás. Ještě před několika měsíci by nás to ani nenapadlo. Všechno se událo během několika hodin loni 4. listopadu, když nám zavolali a převezli nás na bezpečné místo. Již čtyři měsíce jsme mimo svůj kostel. Nyní jsme se z internetu dověděli, že se kostel stal skladištěm zbraní. Telefonoval jsem spolubratřím, ale ani oni nevědí nic, protože do tamější „horké“ zóny není možné vstoupit. Nemůžeme to tedy ověřit osobně.

Co prožívá církev v této chvíli?

Je to doba utrpení a strachu. S velkým sebezapřením jsme nuceni být stále zavřeni ve svých obydlích. Modlíme se a doufáme v lepší časy, dá-li Bůh. Můžeme se jenom modlit, aby prostřednictvím dialogu zprostředkovaného OSN došlo k dohodě. Co nám zbývá? Zůstává nám naděje v tuto dohodu, která by navrátila pokoj tomuto tak zkoušenému lidu, i nám. Trpíme, protože lidé postrádají pokoj a chtěli by se vrátit k normálnímu životu. Toto volání je mocné. Nikomu se přece nelíbí žít ve válce!

Přijedete do Říma?

Ano, pojedu na návštěvu ad limina. A volání zdejšího lidu přinesu papeži. Zcela určitě. Dost již bylo prolévání krve. Každý ať se snaží, aby zavládl mír, po kterém touží srdce všech lidí.

Říká mons. Magro, apoštolský vikář libyjského Benghází.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.