Pastorace sportovců na Olympiádě

5.8.2004 

Pastorační péči o sportovce během Olympijských her má na starosti katolický arcibiskup Korfu, Zakintu a Kefalonie, Joannis Spiteris, z řádu kapucínů. Přípravy na přijetí téměř pěti tisíc (4922) sportovců, trenérů a jejich doprovodu jsou v plném proudu. ?Po 108 letech se Olympijské hry vrátily do Řecka... Příčka pro pastoraci sportovců je postavená vysoko. Při olympijských hrách v Sydney roku 2000 fungovala pastorační péče znamenitě.? ? uvedl arcibiskup pro německou agenturu KNA. Před čtyřmi lety se sportovcům věnovalo 85 duchovních a 95 dalších pomocníků. Byli k dispozici od 6 hodiny ráno do 23 hodin.

V Řecku je katolické společenství menšinou. Čítá sotva 200 tisíc věřících, z toho rodilých Řeků je pouze kolem 50-ti tisíc. 95% Řeků patří ? ve shodě s 3 článkem ústavy do státní Řecké pravoslavné církve. Katolickou církev považuje stát za zahraniční náboženství.

Dva dny před zahájením Olympiády, 11. srpna, se v katedrále sv. Dionýsia Aeropagity setkají všichni katoličtí kněží, kteří budou v době her v Aténách. Po celou dobu Olympijských her budou kostely v Aténách otevřené pro ty, kdo se budou chtít pomodlit.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.