Papež: Probuďte víru pokřtěných nekřesťanů

6.3.2015 

Papež František se dnes setkal ve zcela zaplněné aule Pavla VI. se členy katolického hnutí Neokatechumenátní cesta. Konkrétně s 220 rodinami a jejich celkem 600 dětmi, které v nejbližších dnech odejdou na misie do osmi zemí světa (Papua Nová Guinea, Čína, Vietnam, Kosovo, Ukrajina, Německo a Francie). Audience byla jako obvykle provázena dobrou náladou a charakteristickými zpěvy tohoto hnutí. Petrův nástupce hned v úvodu své promluvy zmínil, že „posláním papeže je utvrzovat bratry ve víře. Dnes – řekl - vás utvrzuji ve vašem poslání, podporuji vaše poslání a žehnám vašemu charismatu“. Potom papež ukázal na Kika Arguella, vůdčí postavu tohoto hnutí, který stál vedle něho, a s úsměvem dodal:

Činím tak ne proto, že mi on zaplatil! (smích, potlesk) Činím tak proto, že chci. Jděte tedy v Kristově jménu do celého světa a neste Jeho evangelium. Kristus vás předchází a doprovází a Kristus dokončí spásu, jejíž nositeli jste!

Papež dále zmínil, že misie, na které se vydávají celé rodiny i s dětmi, někdy již dospělými, se uskutečňují na pozvání tamějších biskupů. Misijní skupinu tvoří vždy čtyři nebo pět rodin a kněz. Jsou to misie ad gentes. Mají tedy poslání evangelizovat ty, kteří nejsou křesťany, řekl papež a upřesnil:

Nekřesťany, kteří nikdy neslyšeli mluvit o Ježíši Kristu, a mnohé nekřesťany, kteří zapomněli, kdo Ježíš Kristus byl a kým je, pokřtěné nekřesťany, které však sekularizace, zesvětštění a mnoho dalších věcí přivedlo k zapomnění víry. Probuďte onu víru!

Dříve než slovy – pokračoval papež – odhalujete svědectvím svého života jádro Kristova zjevení, že totiž Bůh miluje člověka natolik, že se pro něho vydal na smrt a byl vzkříšen, aby nám dal milost dávat svůj život druhým.

Toto velké poselství dnešní svět extrémně potřebuje. Kolik samoty, kolik utrpení, jaké vzdálení se Bohu je na četných periferiích Evropy a Ameriky a v mnoha městech Asie! Člověk dneška v každé zeměpisné šířce dnes velice potřebuje cítit, že jej Bůh má rád a že láska je možná! Křesťanské komunity mají díky vám misionářským rodinám zásadní úkol, totiž zviditelnit toto poselství. Jaké poselství? Kristus vstal z mrtvých, Kristus žije! Kristus žije mezi námi!

Kromě povzbuzení konkrétních rodin, odcházející na misie, věnoval papež pozornost zmíněnému katolickému hnutí jako takovému:

Neokatechumenátní cesta stojí na třech dimenzích církve, jimiž jsou Slovo, liturgie a společenství. Poslušné a stále naslouchání Božímu Slovu; slavení eucharistie v malých komunitách po prvních nedělních nešporách, slavení nedělních chval v rodině spolu s dětmi a sdílení víry s ostatními bratry jsou tedy u pramene mnoha darů, kterými vás Pán obdařil (potlesk), jakož i četných povolání ke kněžství a k zasvěcenému životu. Vidět toto všechno je útěšné, protože je to potvrzením toho, že Boží Duch je ve své církvi živý a činný také dnes a že odpovídá na potřeby moderního člověka.

Papež František v závěru zdůraznil, že je nutné, aby církev přešla od pouze konzervační pastorace k pastoraci rezolutně misionářské. „Často máme Ježíše uvnitř v církvi, ale nenecháme jej vyjít ven – dodal. To je to nejdůležitější, co je třeba učinit, pokud nechceme, aby vody v církvi byly stojaté,“ řekl mimo jiné Petrův nástupce na dnešním setkání s misionářskými rodinami z katolického hnutí Neokatechumenátní cesty.
V různých zemí světa pěti kontinentů žije na 1100 těchto rodin, které mají 4 600 dětí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.