Panuje nejistota o osudu syrských křesťanských rukojmích

11.3.2015 

Panuje nejistota o osudu stovek obyvatel severosyrských vesnic, které od minulého měsíce zadržují teroristé z tzv. Islámského státu. Mezi zadržovanými je nejméně padesát křesťanských rodin. Jejich propuštění v pondělí oznámil apoštolský nuncius v Damašku, ale dnes bohužel musel zprávu dementovat. Hovoří arcibiskup Mario Zenari:

”Již před řadou dní se uzavřelo vyjednávání o propuštění 52 rodin, které měly být osvobozeny v pětidenní lhůtě. Tři autobusy s těmito lidmi, doprovázené džihádisty z Islámského státu, byly cestou na cílové stanoviště přepadeny. Útočníci se na ústupu skrývali za civilisty ze tří blízkých vesnic, které unesli jako rukojmí. Nevím, jak nyní pokračuje další vyjednávání. Doufám jen, že převládne rozum, protože to není poprvé, kdy se civilisté užívají jako lidské štíty.”

říká apoštolský nuncius v Damašku, který zároveň potvrzuje stupňování bojů, včetně hlavního města. Arcibiskup Jacques Behnan Hindo, do jehož syrsko-katolické arcieparchie v Hasace náleží také křesťanské vesnice v údolí řeky Chábúr, odkud rukojmí pocházejí, varuje před informačním chaosem. Situace zajatců je nejistá a závisí na vojenském vývoji v oblasti, uvedl dnes pro agenturu Fides. Tedy na úspěchu vojenské operace syrské vládní armády, který by mohl vést k osvobození rukojmích. Podle syrsko-katolického biskupa neexistují nové a věrohodné zprávy o stavu křesťanských rukojmích. Teroristé také nereagují na žádost o propuštění žen a dětí. V současné době je na svobodě pouze 23 křesťanů z unesených několika set, uvedl arcibiskup Hindo.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.