Petrův nástupce schválil kanonizační dekret rodičů svaté Terezičky

18.3.2015 

Papež František dnes přijal kard. Angela Amata, prefekta Kongregace pro blahořečení a svatořečení. Při soukromé audienci Petrův nástupce zmíněný vatikánský úřad oprávnil k vydání dekretu, který uznává zázrak, přikládaný přímluvě bl. Ludvíka a Azelie Martinových, rodičů sv. Terezie z Lisieux. Již vloni papež oznámil, že svatořečení francouzského manželského páru se bude konat v říjnu tohoto roku v rámci řádného zasedání biskupské synody, věnované rodinným otázkám. Relikvie manželů Martinových byly v Římě vystaveny již loni na podzim při konání mimořádné synody o rodině.

Azelie Marie Guérinová (1831-1877) a Ludvík Martin (1823-1894) jsou vzácným příkladem blahoslavené manželské dvojice, která byla v krátké době prohlášena za svatou. Blahořečení manželů Martinových bylo slaveno v Lisieux v říjnu roku 2008, po padesátiletém beatifikačním procesu (zahájeném v roce 1957). Martinovi měli devět dětí, avšak pouze pět dcer se dožilo dospělého věku. Všechny si zvolily řeholní život, nejmladší z nich, Terezie od dítěte Ježíše a svaté Tváře, byla později prohlášena za učitelku církve. Papež František vícekrát potvrdil, že chová zvláštní úctu k “malé cestě” této francouzské karmelitky.

Další dnešní dekrety uznávají heroické ctnosti sedmi Božích služebníků. Jsou to jezuitský scholastik chorvatského původu Petar Barbarič (1874-1897), který žil na sklonku 19. století a po složení věčných slibů zemřel ve 23 letech na tuberkulózu. Dále čtyři zakladatelé řeholních rodin – italský kněz Francesco Gattola (1822-1899), irská řeholnice Maria Aikenhead (1787-1858), italská vdova a řeholnice Elisabetta Baldo (1862-1926) a polská řeholnice Jadwiga Jaroszewska, která v necelých dvaceti letech založila novou kongregaci sester benediktinek samaritánek od Kříže. A konečně poslední dva dekrety přiznávají titul ctihodná abatyši madridského františkánského kláštera, Matce Janě od Kříže, a Italce Marii Uršule Bussonové. Tato dívka se roku 1954 narodila v turínské diecézi a ve třinácti letech poznala spiritualitu Hnutí fokoláre. “Jsem ochotna dát život, aby mladí lidé pochopili, jak je krásné milovat Boha”, znělo její životní heslo. Zemřela tragickou náhodou v pouhých 16 letech a teprve smrt odhalila její skrytý duchovní život v denících a řadě dopisů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.