Papež vyzval ke zrušení trestu smrti, který označil za lidské a právní selhání

20.3.2015 

Trest smrti uráží posvátnost lidského života a také z právního hlediska je selháním, protože zabitím člověka nelze dosáhnout spravedlnosti. Těmito slovy zaujal dnes papež František jasné stanovisko proti nejvyššímu trestu. Při audienci pro Mezinárodní komisi za zrušení trestu smrti Petrův nástupce vyzval k vyloučení popravy ze všech právních systémů.

Papež František předal členům zmíněné komise psanou promluvu, ve které se zaměřuje na postoj katolické církve vůči trestu smrti. Výchozím bodem je posvátnost lidského života, neboť pro Kristovy učedníky je člověk tvorem, jehož Bůh miluje jedinečnou láskou. Papež cituje sv. Ambrože, který při pohledu na Kaina prohlašuje: “Bůh nechtěl potrestat vraha vraždou, protože více než po hříšníkově smrti toužil po jeho pokání. Ani vrah tudíž nepozbývá svou osobní důstojnost, za kterou se zaručuje Bůh.”

Nejvyšší trest, vyvozuje papež, proto stojí v protikladu s Božím milosrdenstvím, které by mělo být vzorem pro lidskou spravedlnost. Lidská spravedlnost, dodává papež, je naopak nedokonalá a trestem smrti odsouzenci odnímá možnost, jak napravit spáchanou škodu, jak ve zpovědi dojít k vnitřnímu obrácení, jak zpytovat svědomí a tím dospět k pokání a odčinění viny. Pouze takovýto vnitřní proces vede k setkání s milosrdnou a obnovující Boží láskou, zdůrazňuje Svatý otec a vrací se k již vyslovené definici doživotního trestu jako “skrytého trestu smrti”. Doživotní trest viníka zbavuje svobody, ale také naděje, podotýká papež, a to si žádný trestní systém nesmí dovolit.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.