Dělejme, to málo, co záleží na nás: modleme se za mír - říká představený bosých karmelitánů

26.3.2015 

Na tuto sobotu 28. března připadá 500. výročí narození svaté Terezie z Avily. V souvislosti s tím přišli bosí karmelitáni s iniciativou celosvětové modlitby za mír, která se v rámci tohoto jubilea španělské mystičky uskuteční na pěti kontinentech a kterou podpořil papež František při zahájení ranní eucharistie v Domě sv. Marty:

V srdci se připojuji k této iniciativě, aby oheň Boží lásky přemohl požáry války a násilí, kterým je lidstvo sužováno, a dialog převážil nad ozbrojeným konfliktem. Svatá Terezie od Ježíše naši prosbu podporuje.

Tuto duchovní iniciativu přibližuje pro Vatikánský rozhlas generální představený bosých karmelitánů otec Xaverius Cannistra:

Byl to pro nás velký dar, za který jsme Svatému otci velmi vděční. Na začátku mše zapálil svíci, kterou jsem z jeho rukou přijal. Protože bosí karmelitáni a bosé karmelitky žijí ve více než stovce zemí celého světa a nezřídka také v mezináboženském kontextu, usoudili jsme, že bude vhodné zahrnout do této modlitby za všeobecnou hodnotu míru také bratry a sestry jiných náboženských vyznání. Bůh jakožto Otec naslouchá hlasu všech svých dětí.

Co by řekla svatá Terezie z Avily dnešnímu světu?

Domnívám se, že Terezie by řekla něco podobného, co říkala ve své době. Také její doba totiž byla bouřlivá, plná bojů a neklidu. Terezie s vervou začala konat »to málo, co záviselo od ní«, jak říkala, což pro ni konkrétně znamenalo žít řeholní život v modlitbě a bratrské lásce. Věřím, že tato rada konat to málo, co závisí od nás, je zásadní také pro naši dobu, protože je pokušením myslet si, že problémy jsou větší než my a že tudíž nemůžeme dělat absolutně nic a zůstat jen pasivními diváky. Terezie nám říká: Nikoli. Existuje něco, co Ty, který v sobě nosíš Boha a jsi Bohem milován, můžeš dělat; je to poslání možná malé, ale můžeš je splnit.

A nějaká konkrétní myšlenka svaté Terezie?

Rád bych citoval začátek její knihy Cesta k dokonalosti, kde velmi jasně vyjadřuje smysl svého vlastního povolání i povolání její komunity: »Když je svět v plamenech, není možné ztrácet čas podružnými záležitostmi.« Znamená to přinášet Bohu celou tíži našich dějin s vědomím, že jedině tak bude tato tíže nesena a povznesena silou lásky Boží.

Říká generální představený řádu bosých karmelitánů o. Xaverius Cannistra.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.