V Homsu si připomněli rok od mučednictví otce Van der Lugta

7.4.2015 

Apoštolský nuncius v Sýrii se účastnil v Homsu bohoslužby na památku holandského jezuity o. Frans Van der Lugta, kterého zde právě před rokem zavraždili džihádisté. Arcibiskup Mario Zenari přiblížil tuto událost v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas:

Otec Frans, který se rozhodl zůstat spolu s obyvateli obklíčeného města, byl zavražděn měsíc před jeho osvobozením. Jeho případ je skutečně příznačný. Dnes ráno před začátkem mše svaté jsem zde viděl spousty lidí. Zarazilo mne, že přišlo mnoho mladých a celých rodin z různých částí Sýrie, a to nejenom křesťané, ale také muslimové, kteří tohoto otce měli rádi a ctili. Z Damašku se do Homsu cestuje dvě hodiny přes pustinu, která je však právě v březnu a dubnu pokryta zelení. Přemítal jsem cestou v duchu. Tito křesťané a vůbec všichni trpící lidé, kteří obětují svoje životy z lásky, jsou jako semena, která dříve či později vzklíčí. To je naděje Sýrie, která prožívá drama. Nevinní trpí, stejně jako otec Frans Van der Lugt. Důležité je rozsévat dobrotu, nikoli násilí, úctu k lidské důstojnosti a potom, dříve či později, přijde opravdové jaro a bude i arabské jaro.

Jak na vás zapůsobila slova papeže Františka, který na Velikonoce mluvil o mlčení, které je komplicem porušování základních lidských práv?

Papežova slova jsou zdejšími křesťany velice ceněna, a nejenom křesťany. Myslím si rovněž, že mezinárodní společenství má povinnost chránit menšiny, které jsou nezřídka krutě pronásledovány. Tady jde o povinnost a papež dělá dobře, že na to upozorňuje. Jde o povinnost celého mezinárodního společenství. Syrské křesťany to povzbudilo. Papežovy apely a zvláště zmínka o milované Sýrii měla velký ohlas mezi křesťany, ale opakuji nejenom mezi křesťany, ale všemi Syřany, kteří si papeže velice váží.

Jak jste prožil Velikonoce křesťanské komunity v Damašku?

Sloužil jsem Velký pátek v Damašku v melchitské katedrále. Byl zcela zaplněna lidmi. Vůbec ze všech stran Sýrie slýchám, i tady v Homsu, že do kostelů přichází takové množství křesťanů jako nikdy před tím. Řekl bych, že víra a modlitba jsou velkou posilou proti strachu a úzkosti před budoucností. Byla to velice živá Pascha, opravdu procítěná. Zdejší křesťané silně prožívali liturgii Umučení Páně. Všichni Syřané – křesťané i muslimové i ostatní vyznání – se účastní Křížové cesty. Je zde tolik utrpení, tolik mrtvých… Vyvstává otázka, v jakém zastavení Křížové cesty se nacházíme? To je to, co tíží duši křesťanů a myslím, že všech Syřanů.

Říká apoštolský nuncius v Damašku, arcibiskup Mario Zenari.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.